donderdag, 29. oktober 2009 - 8:13

Miljoenenschade na verwoestende brand winkelcentrum Stein

Stein

De grote brand van afgelopen nacht in Stein heeft het winkelcentrum in het centrum volledig in as gelegd. Ruim 100 bewoners van een naastgelegen flat moesten worden geëvacueerd. Door de tijdige evacuatie zijn er geen slachtoffers gevallen. De materiële schade is enorm.

Zes woningen in het winkelcentrum gingen verloren, drie naast het winkelcentrum gelegen woningen en het complex De Stevel werden door adequaat bluswerk gered. De betreffende gebouwen hebben naar verwachting wel rookschade opgelopen.

Inmiddels is donderdagmiddag begonnen met sloopwerkzaamheden in het door brand verwoeste winkelcentrum. Hierdoor kan er van binnenuit worden geblust. Verwacht wordt dat de sloopactiviteiten de hele nacht door zullen gaan.

Nabij een transformatorhuis is tijdens de brand in beperkte mate asbest vrijgekomen. Metingen in de omliggende straten toonden aan dat er geen sprake was van concentraties schadelijke stoffen die een gevaar vormden voor de volksgezondheid. Het is mogelijk dat er in de wijde omgeving nog enige tijd sprake zal zijn van stank- en/of rookoverlast.

De aandacht gaat met name uit naar de verzorging van de evacués, zo laat de gemeente weten. De noodzakelijke medicatie voor deze groep is inmiddels geregeld. De bewoners van de flat ‘De Stevel’ kunnen vanavond nog niet terug naar hun woning. Het is nog niet bekend wanneer ‘De Stevel’ wordt vrijgegeven. Voor alle betrokkenen is opvang geregeld.

De omgeving van de brand zal met bouwhekken worden afgezet. Nadat de brandweer het terrein vrij heeft gegeven zal de politie onderzoek instellen naar de oorzaak van de brand. Lopende het onderzoek is het terrein alleen toegankelijk voor onderzoekers. De gemeente ontraadt belangstellenden naar de ‘rampplek’ te komen, zodat de hulpdiensten ongehinderd hun werk kunnen uitvoeren.

De schade door de verwoestende brand loopt in de tientallen miljoenen euro’s.
Provincie:
Tag(s):