vrijdag, 7. augustus 2009 - 22:59

NEC maakt malaise voor Heerenveen compleet

(Elfvoetbal) Was NEC nu zo goed of sc Heerenveen nu zo zwak? Over dat laatste kan in ieder geval geen discussie bestaan. De Friezen lijken in een zware crisis te zijn beland.

Geen organisatie, nauwelijks coördinatie en het woord overtuiging kon door de Friese ploeg al helemaal niet in de mond worden genomen. De malaise, die werd ingezet in de Johan Cruijff Schaal tegen AZ en werd doorgetrokken tegen Roda JC vorige week, zette zich in Nijmegen verder voort. Al in de zesde minuut lag de bal voor de eerste keer in het net. Aan de rechterkant mocht Arek Radomski vrij aanleggen en slingerde de bal op het hoofd van Björn Vleminckx. De blonde Belg, die negentig minuten zwoegde en streed over het veld, wist wel raad met dit buitenkansje.

Het was niet de eerste keer dat het kwartet Michel Breuer, Kristian Bak Nielsen, Michael Dingsdag en Goran Popov de weg helemaal kwijt was. Keer op keer lieten ze zich dollen, stapten ze verkeerd in of stonden ze op een andere plek opgesteld. In de eerste helft liet Moestafa El Kabir tot twee keer toe de kans liggen om al een genadeklap toe te dienen. En Vleminckx, die zich in Nijmegen direct ontpopte tot publiekslieveling, had nog een mooie kans met een vliegende kopbal.

Na rust drong sc Heerenveen vijf minuten aan, maar echt gevaarlijk werd de ploeg niet. Vooral aanwinst Michal Papadopulos speelde dramatisch. In de 56e minuut kon Erton Fajzullahu aan de andere kant vrij doorlopen naar doelman Martin Lejsal, na een mooie pass van opnieuw Radomski. Met een mooie lob verschalkte de Zweed de goalie. Het leed werd elf minuten later nog verergerd door Youssef El-Akchaoui, die een vrije trap vanaf 25 meter snoeihard in het dak van het doel schoot: 3-0.

Trainer Trond Sollied bracht nog een extra aanvaller ten koste van centrale verdediger Kristian Bak Nielsen, wat betekende dat de poort achterin helemaal open werd gegooid. Acht minuten voor tijd mochten Lasse Schöne en Björn Vleminckx opnieuw alleen richting doel, waarbij de Deen het doelpunt aan de Belg gunde. Het doelpunt van Papadopulos, die een voorzet van de linkerkant van invaller Tarik Elyounoussi binnenkopte, vormde nog een klein doekje voor het bloeden. Lasse Schöne spaarde zijn oud-ploeggenoten nog door een minuut voor tijd nog op de binnenkant van de paal te schieten. In Friesland zal er de komende dagen flink gepraat moeten worden.