maandag, 28. september 2009 - 14:08

Nieuwkomer op eetstoornisforum heeft subforum nodig

Amsterdam

Internetfora over eetstoornissen moeten speciale aandacht besteden aan nieuwkomers, bijvoorbeeld door een apart subforum te installeren. Nieuwkomers moeten namelijk tijd en ruimte krijgen om tot het inzicht komen dat ze ziek zijn, zonder dat ze andere leden met 'ziekteontkennende' gedachten storen. Dat kan de onzekerheid en angst van de nieuwkomers wellicht verminderen, zo blijkt maandag 28 september uit het promotieonderzoek van VU-communicatiekundige Wyke Stommel.

Internetfora voor lotgenoten (online support groups) worden gezien als een belangrijke aanvulling op traditionele gezondheidszorg, dus het is van groot belang dat veel mensen ze weten te vinden en lid worden. Er is echter nog weinig bekend over hoe nieuwe leden tot zo'n groep toetreden. Wyke Stommel deed daar onderzoek naar; haar proefschrift Entering an online support group on eating disorders. A discourse analysis is onlangs in handelseditie verschenen.

Het boek is gebaseerd op een microanalyse van een online support group over eetstoornissen, specifiek van de communicatie via tekstberichten tussen nieuwe en bestaande leden en van de nicknames. De studie laat zien dat de leden de groep als een gemeenschap behandelen waarin hun ziekte als identiteit van groot belang is.

De leden verwachten van elkaar dat ze toegeven dat ze ziek zijn, wat lastig is voor mensen die (nog) niet inzien dat hun eetprobleem een ziekte is. Dit inzicht ligt zo mogelijk nog gevoeliger voor mensen die neigen tot pro-ana: het verheerlijken van de eetstoornis.
Categorie:
Tag(s):