woensdag, 10. juni 2009 - 22:54

Oranje op wondersloffen langs Noren

(Elfvoetbal) Oranje blijft maar winnen in groep 9 van de kwalificatiereeks. Ook een zeer zwak Noorwegen lukte het niet punten van de formatie van bondscoach Bert van Marwijk af te snoepen. In een bij vlagen galavoorstelling werd het 2-0.

Het is ook altijd wat met Oranje en uitzwaaiwedstrijden. Als de tegenstander, de vorm van de dag of het publiek niet meezit, sputtert het weer wel tegen. De regen kwam voorafgaand aan het laatste WK-kwalificatieduel in eigen land uit deze reeks met bakken uit de hemel. En tijdens de eerste twintig minuten van de wedstrijd tegen Noorwegen bleef het gieten.

Ondanks dat de grasmat daardoor amper bespeelbaar werd, lukte het Oranje wel om heer en meester te zijn in De Kuip. De enige kansen uit de eerste helft waren voor de ploeg van Van Marwijk. In minuut dertien kopte Dirk Kuijt net over na een prima ééntwee tussen Rafael van der Vaart en Arjen Robben en een dito voorzet van laatstgenoemde.

Twee minuten later werd een goal van Robin van Persie terecht afgekeurd vanwege buitenspel. Maar dat deed niets af aan de oogstrelende aanval die er aan vooraf ging. Een flitsende combinatie tussen Mark van Bommel en Kuijt speelde de hechte defensie van de Noren volledig uit elkaar. Helaas lette de Russische grensrechter wel goed op.

Als Oranje het tempo omhoog gooide en snelle FC Barcelona-passes uit de mouw schudde, kwam Noorwegen er absoluut aan te pas. Helaas werkte het waterballet niet mee aan de offensieve plannen van het Nederlands elftal. Maar soms was het aanvalsspel om van te watertanden. In minuut 23 knalde Arjen Robben na een kwikzilverachtige combinatie tussen Van Bommel, Van Persie en Kuijt hoog over.

Opvallend was het daarom dat juist een dood spelmoment de ban moest breken. In de 33ste minuut slingerde Van der Vaart een vrije trap voor het doel, die André Ooijer koppend promoveerde tot doelpunt: 1-0. Een mooi cadeau voor zijn 51ste interland.

Noorwegen stelde daar werkelijk niets tegenover. Mede dankzij de afwezigheid van spits John Carew, die waarschijnlijk vanavond een verjaardag had en daarom zijn dikke tweelingbroer naar Rotterdam had gestuurd. Bijna was het niet opgevallen, ware het niet dat zijn evenbeeld niet kan voetballen. De voormalige groeibriljant van Valencia raakte nog geen bulldozer op één meter afstand.

In de (droge) tweede helft schoot Oranje uit de startblokken en Robben van dichtbij raak na opnieuw een flitsende aanval over drie schijven. Weer stonden Van Bommel en Van Persie aan de basis: 2-0.

In minuut 69 opnieuw een staaltje hogeschoolvoetbal van Oranje. Via Mathijsen, Van Bommel, Van Persie, Robben en Kuijt werd bijna Stijn Schaars bereikt. De middenvelder van AZ stond vrij voor de Noorse doelman, maar de pass van Kuijt caramboleerde net verkeerd tussen de benen van Kjetil Waehler. Anders was het de mooiste goal sinds jaren geweest. Niet via een counter, maar dankzij de eigen opbouw kwam Noorwegen niet verder dan alleen toekijken.

En zo voegde het Nederlands elftal weer een driepunter aan het totaal toe. Oranje staat inmiddels op 21 punten en zestien treffers voor. Wie stopt deze lopende voetbalmachine van Van Marwijk? In ieder geval niemand uit groep negen.