donderdag, 10. september 2009 - 17:02

Ruim 45.000 wietplanten aangetroffen in Limburgse maïsvelden

Bij controles in maïsakkers in Noord- en Midden-Limburg zijn deze week in totaal bijna 45.000 hennepplanten ontdekt. De planten vertegenwoordigen een geschatte verkoopwaarde van circa 7 miljoen euro. Dit heeft de politie donderdag bekend gemaakt.

Op donderdagmorgen 10 september zijn twee personen aangehouden. De ontdekte planten werden op 94 locaties illegaal geteeld. De grootste hennepvelden lagen in de gemeenten Venray (15.000 planten) en Echt-Susteren (12.000 planten). De controles vonden plaats in het kader van anti-wietteeltproject ‘Het Groene Goud’.

De twee verdachten, een 54-jarige inwoner uit de gemeente Horst aan de Maas en een 57-jarige man uit de gemeente Venray, zijn aangehouden op verdenking van het op grote schaal telen van hennep. De twee mannen zijn in verzekering gesteld. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Volgens de Venrayse burgemeester Jos Waals zijn zowel aantallen planten als de omvang van de velden verrassend. De illegale hennep in maïsvelden nam juist fors af de laatste jaren. Vorig jaar werden slechts 1500 planten ontdekt. De projectpartners gaan de oorzaken onderzoeken en waar nodig hun acties aanpassen.

De controle- en opruimacties werden gehouden in het kader van Het Groene Goud, een project dat illegale hennepteelt bestrijdt. Het project bestaat sinds 2006. In Het Groene Goud werken 21 gemeenten, politie, justitie, de Limburgse boerenstandsorganisatie LLTB en de AID samen. Ook enkele woningcorporaties zijn bij Het Groene Goud betrokken. De provincie Limburg ondersteunt het project en financiert deels de kosten.


Woensdagmiddag is in Roermond een 55-jarige man uit die stad aangehouden in verband met aangetroffen hennep. Tijdens een controle trof de politie 4000 hennepplanten aan in twee naast elkaar gelegen maisvelden op de Duiperweg. De 55-jarige man werd in zijn woning aangehouden en in verzekering gesteld.
Provincie:
Tag(s):