woensdag, 23. december 2009 - 17:32

Topdrukte door inkerende zwartgeldspaarders

Den Haag

Ruim 5500 mensen hebben bijna 1,5 miljard euro aan buitenlands vermogen alsnog bij de Belastingdienst opgegeven. ‘Het aantal inkeerders is in de laatste weken van dit jaar gestegen tot maar liefst 160 per dag’, meldt de Belastingdienst woensdagmiddag.

1 januari 15% boete
Begin december was dit nog 50 per dag en vorig jaar keerden 2 mensen per dag in.
Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën: “Zwartspaarders willen er zeker van zijn dat hun formulier op tijd binnen is bij de Belastingdienst. Op 1 januari wordt de regeling namelijk versoberd en krijgen inkeerders een boete van 15%. De boete voor niet inkeren wordt verhoogd naar 300%.’

Extra personeel ingezet
Vanwege de drukte heeft de Belastingdienst extra personeel ingezet zodat mensen ook tussen Kerst en Oud en Nieuw nog kunnen inkeren. Staatssecretaris De Jager bezocht woensdag 23 december de inkeerlijn van de Belastingdienst in Breda. “Aan de inkeerlijn sprak ik zelf met een inkeerder en gaf aan dat het verstandig is ruim voor het eind van het jaar in te keren om zeker op tijd te zijn”, aldus De Jager.

150 zwartgeld miljonairs
Tot 23 december meldden zich dit jaar ruim 5500 mensen met een totaal vermogen van bijna 1,5 miljard euro. De meeste inkeerders waren afkomstig uit België, Zwitserland en Luxemburg. Een aantal rekeninghouders gaf bedragen van enkele tientallen miljoenen op. Daarnaast waren er bijna 150 mensen die elk voor € 1 miljoen inkeerden.

2375 telefoontjes
De inkeerlijn werd sinds de opening op 24 augustus in totaal 2375 keer gebeld. De meest gestelde vraag was aanvankelijk of er bij tijdig inkeren echt geen boete werd opgelegd. In de maand december was de meest gestelde vraag of er direct een inkeerformulier kon worden toegestuurd.
Provincie:
Tag(s):