zondag, 1. februari 2009 - 15:38

Utrecht stopt Twentse opmars in Enschede

(Elfvoetbal) FC Twente heeft zondagmiddag niet kunnen profiteren van de misstap die concurrent Ajax zaterdagavond maakte. De ploeg van trainer Steve McClaren kwam tegen FC Utrecht in eigen huis niet verder dan een 0-0 gelijkspel. De Enschedeërs vergaten door het puntenverlies door te stoten naar de tweede plaats in de Eredivise. FC Utrecht ontpopte zich als een ware angstgegner voor de Twentenaren. De Domstedelingen wisten eerder dit seizoen in de Galgenwaard met 3-0 te winnen van de oosterlingen.

FC Twente begon het duel met het strijdplan waarmee het dit seizoen al veel ploegen over de knie wist te leggen: geduldig combineren en de beginfase gebruiken om te kijken hoe de tegenstander staat opgesteld. Met die kennis op zak zouden de Twentenaren het baltempo opvoeren om zo FC Utrecht kapot te spelen. Tot deze fase kwamen de Twentenaren in het koude Enschede echter niet.

De eerste tien minuten leek er geen vuiltje aan de lucht; de bezoekers lieten zich gewillig terugzakken op eigen helft. Dit resulteerde in twee vroege mogelijkheden. In een tijdbestek van drie minuten toonde Marko Arnautovic zich beide keren geen bekwame afmaker. De pogingen van de Oostenrijker belandden respectievelijk naast het doel en in de handen van doelman Michel Vorm.

De ploeg van trainer Ton Du Chatinier schrok wakker en ontpopte zich vervolgens als een vervelende tegenstander. De vele overtredingen zorgden ervoor dat het gewenste baltempo van de Twentenaren keer op keer werd verstoord. Het onbrak de roodhemden bovendien aan de nodige zorgvuldigheid. Het beste voorbeeld hiervan was Kenneth Perez. De Deen kon in het ijskoude Enschede keer op keer geen medespeler vinden. Het geklungel van de thuisploeg werd na dik twintig minuten voetballen bijna afgestraft. Een snelle Utrechtse tegenstoot kon echter geen eindstation vinden. Tom Caluwé trok de bal uitstekend voor het doel, maar zag zijn ploeggenoten niet scherp genoeg reageren.

Kort voor de rust kregen beide ploegen nog één goede mogelijkheid. De mee opgekomen Tim Cornelisse werd diep gestuurd en kwam vervolgens oog in oog te staan met doelman Sander Boschker. Directe tegenstander Eljero Elia wist zijn tegenstander echter dusdanig uit balans te brengen, dat de poging ongelukkig naast het doel belandde. Even later was het opnieuw een vleugelverdediger die voor gevaar wist te zorgen. Ronnie Stam zag zijn afstandschot rakelings naast het doel rollen.

Na de thee hield FC Utrecht lang gelijke tred met de thuisploeg. Op een vrije trap van Perez na, die op de lat uiteen spatte, was dat lange tijd het enige wapenfeit. De energie die de Domstedelingen in het verdedigen hadden gestoken, zorgde er wel voor dat het zelf geen enkele keer gevaarlijk in het vijandelijke strafschopgebied kon verschijnen.

Dat ook de tactiek van FC Utrecht uiteindelijk niet vol te houden was, bleek na een dik een uur voetballen. Met het inbrengen van de creatieve Theo Janssen werd het Twentse slotoffensief ingezet.

Pas een kwartier voor tijd vertoonde de Utrechtste muur de nodige scheuren. Arnautovic kreeg de bal op een presenteerblaadje, maar vond opnieuw doelbewaker Vorm op zijn weg. Een minuut later kopte invaller Janssen tegen de lat. Met de steun van het thuispubliek kregen de Achterhoekers nog twee dotten van kansen. Een kopbal van Slobodan Rajkovic werd door Mihai Nesu voor de doellijn weggehaald. Luttele seconden later was het Peter Wisgerhof die het net niet kon vinden. Utrecht-goalie Vorm tike de bal uitstekend naast het doel. Ook het inbrengen van Romano Denneboom kon het tij niet keren.

FC Utrecht stijgt door de puntendeling naar plaats zeven. FC Twente komt op een gelijk aantal punten met Ajax, maar heeft een minder doelsaldo.