dinsdag, 3. november 2009 - 9:37

Vrouw nog steeds aan de top van het huishouden

Amsterdam

Gemiddeld is slechts in zes procent van de gezinnen de man degene die het meest schoonmaakt in huis. Geëmancipeerd of niet, in 70 procent van de gezinnen is het nog steeds de vrouw die deze taak het meest op zich neemt. Mannen en vrouwen zijn het er echter onderling niet over eens wie het meest actief is op schoonmaakgebied. Dit blijkt uit onderzoek onder 500 jonge Nederlandse gezinnen met kinderen onder de tien jaar.

Hoewel bijna 80% van de vrouwen zichzelf het meest actief vindt in de huishouding, is slechts 62% van de mannen het hiermee eens. Ruim een derde van de mannen vindt dat in hun gezin de schoonmaaktaken eerlijk verdeeld zijn. Een opvatting die slechts door minder dan een kwart van de vrouwen wordt gedeeld.

Gemiddeld wordt er in een huishouden met jonge kinderen per dag anderhalf uur besteed aan schoonmaakklusjes. Kinderen blijken de grootste smeerpoetsen in huis te zijn. Tijdens het spelen en eten maken zij de meeste troep. Het grootste deel van de jonge gezinnen besteedt dan ook veel meer tijd aan de dagelijkse schoonmaakklusjes dan voordat er kinderen waren. Mannen ervaren dit sterker dan vrouwen (80% vs. 75%).

Het schoonmaken en opruimen van de keuken na het eten neemt per dag de meeste tijd in beslag, zegt 52% van de respondenten. De keuken-/eettafel is ook één van de plekken waar veel viezigheid ontstaat. Het is dus geen verrassing dat de favoriete hulp in de huishouding het vaatdoekje is, op de voet gevolgd door de stofzuiger en de dweil.
Categorie:
Tag(s):