zaterdag, 5. december 2009 - 18:25

Willem-Alexander op verjaardagsfeestje 105-jarige

Gouda

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje heeft zaterdagochtend 5 december in Gouda een bezoek gebracht aan de heer Van de Waal om hem te feliciteren met zijn 105e verjaardag. De Prins sprak ruim een half uur met de jarige, die bewoner is van verpleeghuis Bloemendaal in Gouda.

De Prins bezocht de heer Van de Waal vanwege zijn hoge leeftijd en een gebeurtenis uit het verleden waarbij de heer Van de Waal en Koningin Wilhelmina betrokken waren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam de heer Van de Waal deel aan het verzet. In augustus 1943 schreef hij een gedicht over vaderlandsliefde. Het gedicht is destijds via omwegen en mondelinge overlevering bij Koningin Wilhelmina in Engeland terechtgekomen, zonder dat de naam van de schrijver bekend was.

Het gedicht sprak de Koningin zo aan, dat zij het vierde couplet heeft gebruikt voor een strooifolder; ‘Voorwaarts Vaderland! Riemen om de kin. Met God door bloed en tranen. Een schooner toekomst in, Wilhelmina’. De folder met de handgeschreven tekst en een foto van Koningin Wilhelmina is kort voor de bevrijding uitgestrooid boven Zuid-Holland.

Een bekende van de heer Van de Waal, zag in de viering van zijn 105e verjaardag aanleiding om het verhaal onder de aandacht te brengen.
Provincie:
Tag(s):