woensdag, 16. december 2009 - 10:02

Zesvoudig moordenaar niet meer op verlof

Den Haag

De man die in 1983 in een café in Delft zes mensen doodschoot en daarvoor tot levenslang werd veroordeeld, mag niet meer uit zijn tbs-kliniek voor verlof. Dat hebben minister Ernst Hirsch Ballin en staatssecretaris Nebahat Albayrak (beiden Justitie) besloten, zo melden verschillende media.

Eerder was gebleken dat de man, Cevdet Y., de afgelopen jaren verscheidene keren op begeleid verlof is geweest. Y. schoot op 5 april 1983 zes mensen dood, onder wie een 12-jarig meisje.

Y. werd hiervoor tot levenslang veroordeeld, maar later naar een tbs-kliniek overgebracht omdat hij 'niet geschikt was voor detentie'.

De kliniek wilde hem opnemen, maar verbond daar de voorwaarde aan dat hij een normale tbs-behandeling zou krijgen, met de daarbij behorende mogelijkheid tot verlof.

Afgelopen zomer is daar ophef over ontstaan. Justitie heeft nu de verlofmachtiging ingetrokken omdat Hirsch Ballin en Albayrak vinden dat het belang van slachtoffers zwaarder moet wegen. Uit recent slachtofferonderzoek kwam naar voren dat de overlevenden en nabestaanden nog erg worstelen met de verwerking van de schietpartij.
Provincie:
Tag(s):