woensdag, 27. januari 2010 - 22:30

Aanleg nieuw knooppunt bij Anderen

Anderen

Aan de Anlooërweg, even ten noorden van de bebouwde kom van Anderen wordt een nieuw knooppunt aangelegd ten behoeve van het Levend bezoekersnetwerk Drentsche Aa.

Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa kent sinds 2004 een ‘Levend bezoekersnetwerk’. In plaats van één centraal bezoekerscentrum zoals de meeste nationale parken hebben, heeft de Drentsche Aa een netwerk van toegangspoorten, knooppunten en informatiepunten verspreid over het gebied.

Voor de ontwikkeling van het Levend bezoekersnetwerk worden op verschillende plaatsen in het landschap zogeheten knooppunten aangelegd. Op deze punten kunnen bezoekers hun auto parkeren en hun weg te voet of per fiets afleggen. Daarnaast wordt de parkeervoorziening op deze punten gecombineerd met een informatievoorziening.

Langs de bosrand aan de Anlooërweg bij Anderen ligt een oude vervallen picknickplaats, waar ruimte is voor 3 tot 4 auto’s. De parkeervoorziening wordt opgeknapt en uitgebreid naar in totaal 10 parkeerplaatsen, met een mogelijkheid voor een verdere uitbreiding in de toekomst met nog 10 parkeerplaatsen. De parkeerplaats wordt voorzien van een informatiezuil met informatie over de omgeving. Ook de parkeerplaats bij het dorpshuis Oes Stee in Anderen krijgt een opknapbeurt. Deze parkeerplaats ligt op korte afstand van het knooppunt en kan als overloopvoorziening worden gebruikt. Het nieuwe knooppunt krijgt de naam Hagenbrink als verwijzing naar de oude streeknaam.

De totale kosten van de maatregelen zijn ruim 122.000 euro, waarvan de helft wordt gefinancierd uit Europese gelden. De provincie Drenthe stelt een subsidie van ruim 30.000 euro beschikbaar. De maatregel past binnen de provinciale doelstelling de toeristisch-recreatieve infrastructuur van het gebied te verbeteren. Naast de provincie dragen ook Staatsbosbeheer (10.000 euro) en de gemeente Aa en Hunze bij (20.000 euro). De voorgenomen startdatum van de werkzaamheden is januari 2010. Naar verwachting wordt het knooppunt in juni 2011 opgeleverd.
Provincie:
Tag(s):