vrijdag, 4. juni 2010 - 17:56

Baileybrug over de Oude IJssel

Ulft

Onder grote belangstelling van toekomstige gebruikers heeft 105 Brugcompagnie een baileybrug over de Oude IJssel geplaatst, bij het Gelderse Ulft.

De ervaring en kennis van de genisten, militaire bouw- en constructiespecialisten, werden ingezet om de brug in recordtijd te plaatsen. Het hoge bouwtempo leidde zelfs tot klachten; veel kijkers waren speciaal gekomen om de ‘sluiting’ van de brug te zien en troffen de brug klaar aan.

Met de speciale wissellaadsystemen van de compagnie werd de brug op zijn plek getild. Dat is niet de gebruikelijke manier, maar door de specifieke omstandigheden moest de brug in betonnen brughoofden komen te liggen. Door deze professionele improvisatie kwam de brug precies op zijn plek te liggen.

Canadezen

Wethouder Ruimtelijke Ordening en Milieu van Ulft, John Haverdil, was onder de indruk van de werklust en het professionalisme van de pontonniers: “Jullie lijken wel Achterhoekers, net als bij ons is het bij jullie niet praten maar poetsen!” Voor de aankoop van de brug door de gemeente, lag de brug jarenlang in Zwolle. De nu geplaatste brug ligt exact op de plek waar de Canadezen tijdens de Tweede Wereldoorlog ook een baileybrug hebben gelegd.


Ondersteuning

105 Brugcompagnie maakt deel uit van 101 Geniebatlajon uit Wezep, onderdeel van het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL). Het OOCL ondersteunt met zijn eenheden als het nodig is ook de civiele hulpdiensten in Nederland. Niet alleen met genie-eenheden, maar bijvoorbeeld ook met de onbemande verkenningsvliegtuigjes van 103 ISTAR (Intelligence, Surveillance, Target, Acquisition and Reconnaissance) bataljon. De Ravens worden met enige regelmaat ingezet, zoals recent tijdens de duinbrand in Bergen (NH).
Provincie:
Tag(s):