zondag, 16. mei 2010 - 13:58

Drinkwater besmet met bacterie in Buurse

Waterleidingbedrijf Vitens heeft een preventief drinkwaterkookadvies uitgegeven aan de bewoners in het Overijsselse Buurse. ‘Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat er sprake is van een zeer lichte bacteriële besmetting’, meldt Vitens zondag.

Hoewel bekend is dat deze mate van besmetting geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid, adviseert Vitens toch om het drinkwater te koken voor (menselijke) consumptie.

Alle inwoners in dit gebied hebben zondagochtend van Vitens een brochure drinkwaterkookadvies in de brievenbus gekregen.

Maag-darmklachten
Een drinkwaterkookadvies houdt in dat drinkwater, dat bedoeld is voor consumptie, vóór gebruik eerst minimaal drie minuten gekookt moet worden. Wanneer het water ongekookt voor consumptie gebruikt wordt, kunnen zich mogelijk maag- en darmklachten en/of diarree voordoen. In deze gevallen is het advies om contact op te nemen met de huisarts.

Vitens doet er alles aan om de kwaliteit van het drinkwater weer te kunnen garanderen. Dit duurt minimaal enkele dagen. Ons laboratorium heeft die tijd nodig om voldoende onderzoek te doen. De bewoners van het gebied ontvangen weer een brief wanneer het water weer direct gedronken kan worden.

Wel of niet koken?
U kookt het water als u het gebruikt voor consumptie, zoals bij:
• het bereiden van maaltijden, koffie en thee;
• het wassen van fruit en groente;
• het aanmaken van babyvoeding, limonade, ijsblokjes.

U hoeft het water niet te koken als u het niet consumeert, zoals bij:
• toiletgebruik;
• wassen en douchen;
• afwassen.
Provincie:
Tag(s):