zondag, 21. februari 2010 - 17:53

Dronken Russische kapitein verstopt zich

Terneuzen

De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten heeft zondag 21 februari 2010 een 41-jarige Russische kapitein uit Tallinn (Est) in Terneuzen aangehouden. De kapitein hield zich schuil aan boord van een coaster die op de Westerschelde voer en niet op verzoek van een loods op de brug wilde verschijnen bij de sluizen van Terneuzen.

Uit onderzoek van de Waterpolitie kwam vast te staan dat de kapitein teveel alcohol had gedronken. Het promillage bedroeg 1155 ug/l (2,6 promille). Het schip voer van Dublin naar de haven van Gent. Aan boord bevonden zich geen gevaarlijke stoffen. De coaster voer onder Nederlandse vlag en had vijf bemanningsleden aan boord.

Omdat de kapitein zich bij het schutten, rond 11.00 uur, niet op de brug wilde melden, schakelde het Loodswezen de Waterpolitie, unit Zeeuwse Stromen in. De kapitein hield zich schuil in zijn hut. Een blaastest bracht het vermoeden van overmatig drankgebruik aan het licht. De ademanalyse op het bureau in Terneuzen gaf een uitslag van ruim drie keer het maximum toegestane alcoholpromillage (0,8).

Het schip is op last van Inspectie van Verkeer en Waterstaat aangehouden en zal tegen het einde van middag verder varen met een nieuwe kapitein. De rederij heeft de kapitein te verstaan gegeven dat hij geen werkzaamheden voor het bedrijf meer hoeft uit te voeren.

De kapitein is niet ingegaan op de schikking van 1500 euro, die het Openbaar Ministerie hem aanbood. Hij daarom is met een dagvaarding heengezonden en zal in april voor moeten komen.
Provincie:
Tag(s):