vrijdag, 26. februari 2010 - 20:54

Duizenden in de rij voor Gerd Leers

Maastricht

Vrijdagmiddag stonden sommige mensen meer dan vier uur in de rij om afscheid te kunnen nemen van voormalig burgervader Gerd Leers.

Tijdens de receptie op het stadhuis van Maastricht kon iedereen die dat wilde de ex-burgemeester de hand schudden. Leers was duidelijk geëmotioneerd door de vele blijken van waardering voor zijn leiderschap.

Leers werd in 2002 benoemd tot burgemeester van Maastricht nadat Karl Dittrich (PvdA), die door de gemeenteraad als eerste op de voordracht was gezet, zich had teruggetrokken. In 2008 deed hij een poging om burgemeester te worden van Den Haag en van Rotterdam. In 2010 vertrok hij als burgemeester, nadat ophef was ontstaan rond zijn handelen rond de aanschaf van een vakantievilla in Bulgarije.

Als burgemeester nam Leers harde maatregelen, zoals de inval in woonwagenkamp Vinkenslag en het stopzetten van de subsidie aan de voetbalclub MVV. Maar hij sprak zich ook uit voor een ruimhartig pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

Eind 2004 werd Leers in een enquête onder de burgers van verschillende steden verkozen tot beste burgemeester van Nederland. Opvallend genoeg kwam deze uitverkiezing in een tijd waarin Leers moeite moest doen zijn eigen ambtenarenapparaat weer voor zich te winnen, nadat hij het in het openbaar had bekritiseerd.

Aansluitend aan de receptie is er een volksadieu op het Marktplein in de Limburgse hoofdstad.
Provincie:
Tag(s):