donderdag, 27. mei 2010 - 9:37 Update: 08-07-2014 0:31

Google maakt partijprogramma's doorzoekbaar

Amsterdam

Google introduceert in aanloop naar de Tweede Kamer Verkiezingen 2010 een speciale zoekmachine waarmee eenvoudig de volledige programma's van de politieke partijen doorzocht kunnen worden.

Zo kunnen kiezers op een objectieve manier en uit de oorspronkelijke en volledige bron de standpunten van de partijen beoordelen en met elkaar vergelijken. Google geeft met de zoekmachine geen advies, maar maakt het makkelijker en efficiënter om de grote hoeveelheid informatie die relevant is voor kiezers om hun stem gefundeerd uit te brengen, te doorzoeken.

Daarnaast lanceert Google een speciale gadget die online zoektrends rondom de verkiezingen weergeeft. Deze tool laat zoektrends in drie categorieën zien: 'lijsttrekkers', 'grootste partijen' en 'thema's'.

Pim van der Feltz, directeur van Google Nederland: ''Het is duidelijk dat mensen massaal online op zoek zijn naar informatie over de verkiezingen en dat veel politieke partijen en belangengroepen het web al gebruiken om potentiële kiezers te informeren. De partijprogramma-zoekmachine maakt het makkelijker voor kiezers om objectieve en gefundeerde keuzes te maken op basis van wat de partijen zelf zeggen, zonder hier advies over uit te brengen."

Partijprogramma's doorzoeken

Met de speciale zoekmachine is het mogelijk om complete partijprogramma's te doorzoeken en daarmee verschilt deze van verschillende kies- en stemwijzers die vaak maar enkele standpunten of populaire verkiezingsthema's inzichtelijk maken. De zoekmachine geeft geen stemadvies, maar biedt de kiezer de mogelijkheid thema's naar eigen voorkeur eenvoudig te vergelijken. De programma's van 16 partijen zijn vanaf vandaag te doorzoeken.

Zoektrends Tweede Kamer Verkiezingen 2010

De Google trendtool geeft in één oogopslag de zoektrends met betrekking tot lijsttrekkers, partijen en thema's grafisch weer. De grafieken geven inzicht in het zoekgedrag van Nederlanders en zijn gebaseerd op zoekopdrachten die in Nederland uitgevoerd zijn via de Google zoekmachine. Eerder dit jaar maakte Google voor de gemeenteraadsverkiezingen 2010 een soortgelijke tool.
Categorie:
Tag(s):