dinsdag, 29. juni 2010 - 21:17

Inlichtingeneenheid landmacht oefent in Zoutkamp

Zoutkamp

Militairen van 103 ISTAR-bataljon zijn deze week in Noord-Nederland actief voor de oefening Lowland Torch. Het bataljon is een specialistische eenheid van de krijgsmacht dat inlichtingen verzamelt en analyseert.

De manschappen oefenen in de omgeving van Zoutkamp een scenario dat met acteurs wordt aangevuld. De realiteit wordt op deze manier zoveel mogelijk benaderd. Tijdens de oefening verzamelen de militairen informatie uit radiosignalen en is de wapenlocatieradar ingezet om bewegingen in de lucht waar te nemen.

Verkenners van het bataljon verplaatsen zich met hun Fennek-voertuigen door het gebied en verzamelen terrein- en omgevingsinformatie. Zogenoemde Field Humint-teams vergaren op discrete wijze gegevens van personen en groeperingen. Al deze informatie wordt door specialisten en analisten verder verwerkt tot rapportages voor de militaire commandanten en hun eenheden in het operatiegebied.

Het ISTAR-bataljon is één van de eenheden die de landmacht ook in Nederland kan inzetten ter ondersteuning van civiele autoriteiten bij rechtshandhaving en rampenbestrijding. Recente voorbeelden hiervan zijn onder meer het gebruik van een onbemand verkenningsvliegtuigje tijdens oudejaarsnacht in Aalburg en bij de duinbrand in Bergen.
Provincie:
Tag(s):