woensdag, 20. januari 2010 - 11:24

Jongens zetten twee overvallen in scene

Oosterhout

De politie heeft de afgelopen week zes jongemannen uit Oosterhout gearresteerd. Ze worden verdacht van het in scene zetten van twee recente overvallen in Oosterhout. De politie kwam het zestal op het spoor door intensief recherchewerk. Het gaat om vijf minderjarigen (16 en 17 jaar) en een volwassene van 22 jaar oud. Alle verdachten komen uit Oosterhout en maken deel uit van dezelfde vriendenkring.

Pizzakoerier
De eerste nepoverval vond plaats op donderdagavond 19 november 2009 bij de afstortkluis van de Rabobank aan het Arendsplein. Twee pizzabezorgers (17) gingen in opdracht van hun werkgever een sealbag met de dagopbrengst afstorten. Zij hadden echter vooraf met een vriend (17) afgesproken, dat deze vriend hen zou beroven.

De opbrengst zouden ze dan later samen delen. Om de overval levensecht te laten overkomen, speelde het trio nog een vechtpartijtje in het zicht van de beveiligingscamera's. De buit bedroeg € 500,-
De jongens zijn alle drie 17 jaar oud en afkomstig uit Oosterhout. Zij werden vorige week aangehouden en in verzekering gesteld. Tijdens de verhoren volgden bekentenissen. Nadat het onderzoek in deze zaak was afgerond zijn de verdachten weer in vrijheid gesteld.

Sportzaak
De tweede zogenaamde overval werd in scene gezet bij een sportwinkel in winkelcentrum Arendshof. Op 15 december 2009 werd er rond 09.30 uur op de achterdeur van de winkel geklopt. De twee aanwezige medewerkers zaten in het complot en openden de deur voor hun vriend, die verkleed was als overvaller. Nadat de overvaller met een geldbedrag was vertrokken, alarmeerden de twee 'slachtoffers' de politie.

Het bleek al snel dat hun verhaal aan alle kanten rammelde. Bovendien was kort na de overvalmelding een SMS-Alert bericht verzonden, waarna een getuige zich meldde. Op aanwijzingen van de getuige werden de verstopte kleding van de overvaller en een deel van de buit terug gevonden.

In dit onderzoek zijn vorige week drie personen gearresteerd. Het gaat om twee minderjarigen van 16 en 17 jaar oud. De derde verdachte is meerderjarige man van 22 jaar. Alle verdachten komen uit Oosterhout. Ook in deze zaak zijn door de verdachten bekentenissen afgelegd. De opbrengst van de overval bedroeg circa € 4000,- en was door het trio in crime onderling verdeeld.

Recherche onderzoek
De recherche van het politiedistrict Oosterhout onderzocht de beide overvallen, die uiterst serieus werden genomen. Overvallen staan immers hoog op de prioriteitenlijst van de politie. Bovendien was er sprake van minderjarige slachtoffers. Na beide meldingen zijn dan ook direct SMS-Alert berichten verzonden, buurtonderzoeken en sporenonderzoeken ingesteld. Gaande het rechercheonderzoek kwam de speurders uit in de Oosterhoutse vriendengroep.

Het bleek dat de daders van de sportzaak zich hadden laten inspireren door hun vrienden, die de eerdere beroving van de pizzakoerier in scene hadden gezet. Bij doorzoekingen op de woonadressen van de verdachten stuitte de politie en passant ook nog op twee gestolen fietsen.

De moeder (40) van een van de jongens kreeg proces-verbaal wegens heling. Zij was vermoedelijk op de hoogte van het feit dat er gestolen fietsen in haar schuur stonden. De boete die ze opgelegd kreeg, heeft ze inmiddels betaald.

Schadevergoeding
Het zestal wordt verdacht van verduistering en het doen van valse aangifte. De gedupeerde bedrijven en de politie proberen om de geleden schade én de onderzoekskosten op de daders te verhalen.
Provincie:
Tag(s):