woensdag, 7. juli 2010 - 17:46

Kwaliteit van het zwemwater in Gelderland

Vanwege de zomerse warmte zoeken veel mensen verkoeling in het water. Het is belangrijk te weten hoe het gesteld is met de kwaliteit van het zwemwater en waar veilig gezwommen kan worden.

De provincie Gelderland heeft een meldpunt voor klachten over zwemwater en zorgt voor de berichtgeving over de kwaliteit van het zwemwater. Actuele informatie is te vinden op de website www.gelderland.nl/zwemwater

Alleen bij officiële zwemwateren wordt de waterkwaliteit regelmatig gecontroleerd. Deze zwemwateren zijn te herkennen aan een blauw bord met informatie over het zwemwater of ze maken onderdeel uit van een recreatiegebied of camping. Deze plaatsen zijn ook te vinden op de website van de provincie www.gelderland.nl/zwemwater.

Van alle andere wateren wordt de waterkwaliteit niet gecontroleerd. Het is aan te raden alleen in officiële zwemwateren te zwemmen. In het bijzonder wordt gewaarschuwd voor het zwemmen in de grote rivieren. Dit is bijzonder gevaarlijk vanwege de sterke stroming, de scheepvaart en de verraderlijke waterbodem. Ook tussen de kribben is het gevaar voor zwemmers groot.

Uit metingen blijkt dat de kwaliteit van het zwemwater op dit moment op de officiële plaatsen overwegend goed is. Bij deze metingen wordt één- of tweemaal per maand gecontroleerd op het aantal ziekteverwekkende bacteriën. Daarnaast wordt gekeken naar de aanwezigheid van blauwalgen. Op dit moment is er nog geen blauwalg aangetroffen in de Gelderse zwemwateren.

Zwemmersjeuk
Ondanks de goede waterkwaliteit kunnen zwemmers toch klachten oplopen bij het zwemmen. Een veelvoorkomende klacht is zwemmersjeuk. Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door parasietjes van watervogels. Het veroorzaakt rode jeukende bultjes op de huid. Vanwege de verhoogde kans op zwemmersjeuk is voor de Groene Heuvels te Ewijk inmiddels een waarschuwing ingesteld. Ook zijn er enkele meldingen binnengekomen van zwemmersjeuk na zwemmen in het Wolderwijd, met name nabij Harderwijk.

Actuele informatie over de kwaliteit van het zwemwater in Gelderland is te vinden op www.gelderland.nl/zwemwater en op de teletekstpagina's van Omroep Gelderland (pagina 390) en van NOS Teletekst (pagina 725). Wanneer er bij een officieel zwemwater iets met de waterkwaliteit aan de hand is, maakt de provincie dit ter plaatse bekend en worden de lokale en regionale media geïnformeerd.

Klachten over zwemwater kunnen worden gemeld bij het Omgevingsloket van de provincie Gelderland via telefoonnummer (026) 359 99 99. Naast de reguliere controles vormen de klachten een belangrijke informatiebron voor de provincie op basis waarvan nadere actie ondernomen wordt.
Provincie:
Tag(s):