maandag, 8. maart 2010 - 21:26

Langdurig zieke leerlingen volgen live lessen via internet

Hoogeveen

Ze heeft een paar zware maanden achter de rug. Afgelopen zomer werd bij Esmée Morsink (13) SLE geconstateerd in behoorlijk ernstige mate. Deze aandoening aan het immuunsysteem zorgt ervoor dat Esmée vaak ziek is en daardoor een groot deel van haar lessen op school dreigt te missen. Het Roelof van Echten College in Hoogeveen schafte daarom de WebChair aan. Nu kan Esmée haar lessen live volgen vanuit huis.

De WebChair is een mobiel video systeem waarmee, via internet, een beeld- en geluidverbinding kan worden opgezet tussen school en een langdurig zieke leerling thuis. De WebChair is speciaal ontwikkeld voor het middelbaar en voortgezet onderwijs. Het systeem is op een bureaustoel gemonteerd zodat deze, met behulp van een paar leerlingen (de buddy’s), eenvoudig verplaatst kan worden van het ene klaslokaal naar het andere.

“Ik ben er blij mee”, vertelt Esmée. “De laatste tijd voel ik me goed, dus ik ga nu gewoon naar school. Maar vorig schooljaar was ik veel ziek. Ik had vaak koorts, slikte dan 2 aspirines en ging gewoon naar school. Eigenlijk was dat niet goed voor me, maar ik wilde geen lessen missen. In de zomervakantie werd ik toen ook erg ziek.” Onder meer een hersenvliesontsteking, botontkalking en trombose in het hoofd volgden elkaar op of dienden zich tegelijk aan. “Ik heb toen vijf weken in het ziekenhuis en elf weken in een revalidatiecentrum gelegen.”

Aan die onnodige overbelasting komt nu een einde. Esmée: “De WebChair is echt bedoeld voor de periodes dat ik me niet zo goed voel. Ik kan nu gewoon via de laptop verbinding maken met mijn klas. Het leuke is vooral dat ik echt mee kan doen aan de les. Met de pijltjes op het toetsenbord kan ik bijvoorbeeld inzoomen op het schoolbord en rondkijken in de klas. Omdat er ook geluid bij zit kan ik in de pauze gezellig kletsen met vrienden en vriendinnen. Maar het belangrijkste is dat als ik ziek ben, ik me niet meer druk hoef te maken over school.”

De WebChair draagt bij aan de doelstelling van het Roelof van Echten College om onderwijs op maat te bieden aan haar leerlingen. “We willen een school zijn voor ieder kind”, zegt Geurt Bolderman, directeur havo/vwo. “Ook als een leerling een specifieke hulpvraag heeft, proberen we een passende oplossing te vinden. In het geval van Esmée zijn we er dan ook trots op haar dit te kunnen bieden.”

Bolderman benadrukt dat de WebChair niet ten koste gaat van de privacy van leerling of docent. “Er wordt niets opgenomen, het systeem speelt alleen het live beeld en geluid door. Esmée ziet alleen wat ze ook zou zien als ze wel aanwezig zou zijn in de les. En in de klas zien de docent en haar klasgenoten alleen wat ze zouden zien als ze bij Esmée op bezoek zouden zijn. De privacy is dus niet in het geding.”
Provincie:
Tag(s):