vrijdag, 1. januari 2010 - 13:24

ME ingezet na hinderen brandweer bij blussen

Nijmegen

Tijdens de jaarwisseling in de regio Gelderland-Zuid deden zich op meerdere plaatsen incidenten voor. De bluswerkzaamheden van brandweermensen werden meerdere keren belemmerd doordat zwaar vuurwerk naar deze hulpverleners werd gegooid. Lokale politieteams kregen bij hun handelend optreden ondersteuning van de mobiele eenheid (ME) zodat de brandweer haar werk kon verrichten.

De ME-inzet was enkele keren ook nodig voor het herstellen van de openbare orde. De politie hield tot 7 uur, 17 personen aan. Dit is bijna de helft minder dan vorig jaar. Van de 17 aanhoudingen waren er 7 in district De Waarden, 9 in Nijmegen en 1 in district Tweestromenland. De meeste arrestaties waren voor openlijke geweldpleging, mishandeling en/of huiselijk geweld, bedreiging, openbare dronkenschap, en het niet voldoen aan bevelen van de politie.

Filmpjes als hulp bij onderzoek
Voor de 1e keer, kunnen mensen die foto’s of filmopnamen gemaakt hebben van ongeregeldheden vannacht, deze uploaden via de politiesite. ‘Daarmee kunnen zij als getuige het politieonderzoek mogelijk ondersteunen’, meldt de politie.

District Stad Nijmegen Net na de jaarwisseling konden brandweermensen hun werk niet doen bij een brand op de Jachthoornstraat in de wijk Neerbosch. Hierop hebben agenten met leden van de ME omstanders in de straat weggestuurd om de bluswerkzaamheden mogelijk te maken.

District De Waarden
In District De Waarden werd de brandweer meerdere keren belemmerd in haar werkzaamheden. Dit gebeurde op het Dorpsplein in Dodewaard, de Plataanstraat in Tiel en het Marktplein in Beesd. De politie trad daar handelend op met ondersteuning van de mobiele eenheid.

Politieman gewond na bekogeling
In Culemborg vond in het begin van de avond een autobrand plaats. Daarna ontstond onrust tussen groepen jongeren. Agenten hebben de groepen gescheiden. Later die avond werden politiemensen bekogeld met zwaar vuurwerk en stenen. Een politieman raakte gewond, een dienstauto werd beschadigd. Bewoners werden gesommeerd naar binnen te gaan en omstanders om de omgeving te verlaten, waarna het rustig werd.

District Tweestromenland
Voor wat betreft de jaarwisseling hebben zich in dit district geen bijzonderheden voorgedaan.
Provincie:
Tag(s):