dinsdag, 3. augustus 2010 - 11:44 Update: 08-07-2014 1:03

Nederlands en Belgisch parlement vinden eisen FIFA voor WK2018 onaanvaardbaar

(Elf Voetbal)De plannen van Nederland en België om samen de organisatie van het WK2018 of 2022 binnen te halen, kunnen niet langer op de volledige steun van de regeringen van beide landen rekenen. De overheden noemen de eisen van de FIFA onaanvaardbaar.

De wereldvoetbalbond eist onder meer vrijstelling van belasting en btw in de organiserende landen. Ook zijn er tal van privileges voor de VIP-gasten, zoals afgesloten rijbanen. En alle winkels binnen twee kilometer van de stadions moeten hun reclame verwijderen, tenzij het gaat om bedrijven die het WK sponsoren. Kroegen in de buurt va de stadions mogen alleen bier van de WK-sponsor tappen. Deze regelgeving was ook in Zuid-Afrika tijdens het WK van kracht.

Het Belgische kamerlid Jean-Marie Dedecker heeft een persmededeling uitgedaan. "De overheidsgarantie voor deze miljarden euro's kostende organisatie werd goedgekeurd door de ontslagnemende regering-Leterme. Het is onaanvaardbaar dat de Belgische regering btw- en belastingvrijstelling garandeert voor de FIFA die de miljardenwinst van het evenement incasseert."

Een ander parlemenstlid, Bert Anciaux reageert op zijn eigen website met de volgende woorden. "Het is ondenkbaar dat internationale holdings zoals FIFA in tijden van economische crisis en overheidsbesparingen belastingvrijstelling kunnen genieten op miljardenwinsten die hier gerealiseerd worden. Het bidbook heeft geen enkele waarde, met of zonder instemming van de ontslagnemende regering, indien er onwettige praktijken in worden voorgesteld of gepromoot. Zonder bespreking en goedkeuring in het parlement is het van nul en generlei waarde."

Ook in Nederland eisen kamerleden opheldering over de toegevingen.
Categorie:
Tag(s):