maandag, 5. april 2010 - 20:19

Nederlands fregat ontzet bemanning gekaapt schip

Den Haag

Het Nederlandse fregat Hr.Ms. Tromp heeft vanmiddag rond half twee Nederlandse tijd een Duits koopvaardijschip bevrijd van piraten.

De actie, vijfhonderd zeemijlen uit de kust van Somalië, ging gepaard met een schotenwisseling tussen de Tromp, de boordhelikopter, de mariniers van het boardingteam van het fregat en de piraten.

Vanaf Hr.Ms. Tromp worden de kapers onder vuur genomenOm kwart voor tien vanmorgen ontving de Tromp een noodoproep van het Duitse koopvaardijschip MS Taipan, dat werd aangevallen door piraten. De bemanning had zich teruggetrokken in een veilige ruimte aan boord. Bij een eerste verkenning vanuit de lucht bleek dat zich inderdaad piraten aan boord van het koopvaardijschip bevonden. De twee zogenoemde aanvalsskiffs van de piraten sleepten inmiddels achter de Taipan.

In overleg met de autoriteiten in Nederland werd daarop besloten het koopvaardijschip te ontzetten. Terwijl de Tromp naderde, ontdekten de Nederlandse marinemensen het piratenmoederschip, dat eveneens naar de Taipan koerste. Nadat dit schip via de marifoon was gewaarschuwd en daarop geen reactie kwam, loste de Tromp met het boordkanon enkele waarschuwingsschoten. Daarop keerde het moederschip en kozen de kapers het hazenpad.

In eerste instantie is ook geprobeerd de piraten aan boord van de Taipan via de marifoon en een speciale megafoon over te halen zich over te geven. Toen daarop geen reactie kwam en het duidelijk was dat de piraten de bemanning nog niet hadden gevonden, heeft de commandant van Hr.Ms. Tromp de opdracht gegeven een actie uit te voeren.

Het boardingteam, bestaande uit de Unit Interventie van het Korps Mariniers, werd vervolgens door de Lynx met behulp van de fast rope methode aan bood van het koopvaardijschip gezet. Tijdens deze actie werd zowel door de Tromp, als door de helikopter op de brug van het koopvaardijschip gevuurd, om de piraten te verjagen.De bevrijdingsactie leidde uiteindelijk tot de arrestatie van tien piraten. Niemand raakte als gevolg van de schoten gewond. Een van de mariniers liep door andere omstandigheden lichte verwondingen op tijdens de actie. Zijn familie is inmiddels ingelicht.

Alle vijftien bemanningsleden van de Taipan konden na de actie ongedeerd uit de beveiligde ruimte komen. De piraten zijn aangehouden en bevinden zich aan boord van de Tromp. De bemanning van de Taipan legt verklaringen af over het gebeurde. Ondanks schade aan de brug, ontstaan tijdens de actie, kan het schip zelfstandig haar koers vervolgen.
Provincie:
Tag(s):