zaterdag, 10. april 2010 - 12:31

OM vervolgt negen ambtenaren voor corruptie

Rotterdam

Het Landelijk Parket zal negen gemeente- en provincieambtenaren en drie medewerkers van het bouwbedrijf Janssen de Jong Infra strafrechtelijk vervolgen wegens ambtelijke corruptie en omkoping. Dit heeft het OM zaterdag bekendgemaakt.

De verdachten zijn inmiddels van deze beslissing op de hoogte gesteld.
In juni 2010 zullen hun strafzaken voor het eerst door de rechtbank
Den Bosch worden behandeld tijdens een zogenoemde regiezitting.
Het openbaar ministerie (OM) verwacht dat de megazaak in het najaar inhoudelijk kan worden afgedaan.

In de zaken van 15 overige verdachten neemt het OM over enige tijd de beslissing over verdere vervolging. Ook over de strafrechtelijke afdoening van het onderzoek tegen het bedrijf Janssen de Jong Infra moet nog een beslissing worden genomen.

Vertrouwelijke informatie

Het onderzoek door de Rijksrecherche leidde in januari 2009 tot de aanhouding van de ambtenaren wegens het aannemen van steekpenningen. Zij hebben vermoedelijk medewerkers van het bouwbedrijf Jansen de Jong Infra voorzien van vertrouwelijke informatie over aanbestedingen. Het gaat om infrastructurele projecten van de gemeenten Spijkenisse, Voerendaal, Landgraaf, Maastricht, Heerlen, Nuth, Sittard Geleen en de provincie Limburg.

De door de Rijksrecherche onderzochte steekpenningen bestonden uit een auto, tuinaanleg, schilderwerk, verbouwingen, dure diners in exclusieve restaurants, een reis naar de Grand Prix van Monaco, tickets voor concerten en voetbalwedstrijden, dagjes uit en contante geldbedragen.

Ontneming

Het OM is procedures gestart om de criminele winsten te ontnemen. In samenwerking met het Bureau Ontnemingwetgeving OM (BOOM) is beslag gelegd op contante geldbedragen, een spaarrekening, een personenauto, een motorfiets en de overwaarde van een woning. De verdachte ambtenaren zijn op een uitzondering na inmiddels ontslagen of op non- actief gesteld door de gemeenten en de provincie. De verdachte werknemers van Janssen de Jong Infra zijn niet meer in dienst van het bedrijf.

Het onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket naar malversaties en corruptie van ambtenaren is in de zomer van 2007 gestart naar aanleiding van informatie dat het bouwbedrijf zich schuldig maakte aan omkoping. De Rijksrecherche ging op 27 januari 2009 over tot een groot aantal doorzoekingen en aanhouding van verdachten. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft zelfstandig onderzoek gedaan naar mogelijke overtredingen van de Mededingingswet door bouwbedrijven in Limburg.
Provincie:
Tag(s):