maandag, 28. juni 2010 - 8:38 Update: 08-07-2014 1:03

Oranje in knock-outfase tegen Slowakije

(Elf Voetbal) Vanmiddag is het zover, dan speelt Nederland Nederland tegen Slowakije. In deze knock-outfase, kan het toernooi zomaar over zijn voor Oranje.

Voor Giovanni van Bronckhorst betekent één verliespartij een abrupt einde van zijn carrière. Maar daar denkt de 35-jarige captain nog niet aan.
"Ik ben nog niet met mijn afscheid bezig", zegt Van Bronckhorst aan de vooravond van Nederland-Slowakije tegenover ELF Voetbal.

"Ik focus me gewoon op de volgende wedstrijd. Pas als het echt zo ver is, zal ik over mijn afscheid nadenken. Ik ga nu niet de wedstrijd in met het idee dat het mijn laatste zou kunnen zijn. Dit WK is wel een mooi podium om afscheid te nemen. Ik sta hier tussen de beste voetballers ter wereld. Tot nu toe loopt het zoals het moet lopen."

Het ultieme moment om het profvoetbal gedag te zeggen, is op zondag 11 juli, met de wereldbeker in zijn handen. Van Bronckhorst voelt dat het kan. "De groep is heel erg gefocust op het winnen van de wereldbeker. De drang om te winnen is groter dan ooit. Vier jaar geleden gingen we naar het WK als 'voorbereiding' op het EK. Nu is de doelstelling niet: zo ver mogelijk komen, maar echt wereldkampioen worden."

Dat was het al vanaf het begin, zegt de 102-voudig international. "Al vanaf de eerste wedstrijd van Van Marwijk, in augustus 2008 tegen Rusland. We hebben dat altijd als doel voor ogen gehad en daarna gewerkt aan de constantheid. Iedereen weet wat hij moet doen en dat zorgt voor rust in de groep."

Van Bronckhorst is het opgevallen dat er tijdens dit WK minder spectaculair wordt gespeeld dan voorheen. Oranje doet daar zelf ook aan mee. "Je ziet heel veel landen inzakken bij balverlies. Brazilië, Argentinië, Spanje, Portugal, ze doen het allemaal. Wij kiezen ook voor zekerheid en kiezen onze momenten uit. Als je verder inzakt, creëer je meer ruimte voor de vier aanvallende spelers voorin. En dat zijn de jongens die het verschil kunnen maken."

Ook de 102-voudig international heeft het schema bekeken en gezien dat Oranje aan de gunstigste kant zit. "We kunnen van de favorieten alleen Brazilië tegenkomen, dus we kunnen een eind komen. Maar het is nu aan ons om dat te laten zien. We hebben geleerd van de afgelopen twee toernooien, toen het na de groepsfase ineens over was. Ik denk dus niet dat we Slowakije zullen onderschatten."

Drukte verwacht op de Nederlandse wegen

De ANWB verwacht een vroege middag spits omdat veel mensen die nu aan het werk zijn thuis of in de kroeg voetbal willen gaan kijken.
Categorie:
Tag(s):