woensdag, 10. maart 2010 - 21:02

Politie houdt verdachte aan met behulp van schilden en hond

Hoorn

De politie heeft dinsdagmiddag 9 maart 2010 op straat een onbenaderbare en onvoorspelbare man aangehouden met behulp van een nieuwe procedure.

De man heeft zich in het verleden al vaker tegen de politie verzet, onder meer met een samurai zwaard. De man zelf, die zich ook nu hevig verzette, liep nauwelijks letsel op evenmin als de agenten.

Rond 11.30 uur kregen agenten de melding dat in een zakenpand aan de Reiger in Hoorn een 35-jarige man uit Hoorn was bedreigd door een bekende van hem. De verdachte, een 41-jarige man uit Hoorn, had het pand inmiddels verlaten.

De agenten namen de aangifte op en gingen vervolgens naar de woning van de verdachte. Deze staat bij de politie bekend als iemand die nu en dan wat verward is en zich bij aanhoudingen in de regel verzet. Toen de man op aanbellen open deed, weigerde hij om zich aan te laten houden. Om de aanhouding toch te laten slagen gebruikten de agenten pepperspray, maar dat deerde de verdachte niet en hij trok zich terug in zijn huis.

Omdat het strafbare feit dat hij had gepleegd op dat moment niet opwoog tegen het geweld dat zou moeten worden gebruikt om hem aan te houden, werd besloten om zijn aanhouding uit te stellen tot een later tijdstip.

Opnieuw in de fout
In de middaguren, rond 16.00 uur, herhaalde de verdachte echter zijn bedreigingen naar het slachtoffer. Hij probeerde ook een ruit van het pand te vernielen. Hij liep inmiddels op de openbare weg de Reiger waarna werd besloten hem nu wel te arresteren. Er werd op hem ingepraat teneinde hem te bewegen vrijwillig met de agenten mee te gaan. Hier reageerde hij niet op. Ook na gebruik van pepperspray bleef hij zich verzetten en zei dat hij ook met zijn ogen dicht kon vechten met de politie.

Nieuwe procedure
Vanwege zijn onberekenbaarheid werd hij door de agenten overmeesterd met behulp van speciale doorzichtige schilden in combinatie met een politiehond. Dit is een nieuwe procedure die door de regio Noord-Holland Noord is ontwikkeld en nu voor het eerst in Nederland met succes werd toegepast.

De man liep enkele kleine wondjes op maar wilde zich niet door een arts na laten kijken. De verdachte is voor de nacht ingesloten in afwachting van zijn verhoor en beoordeling door een psychiater. De verwachting is dat hij wordt opgenomen.
Provincie:
Tag(s):