maandag, 3. mei 2010 - 17:39

Prinses Margriet op 9 mei aanwezig bij Liberation Festival

Apeldoorn

Net als vijf en tien jaar geleden vormt het hoogtepunt van de Bevrijdingsviering in Apeldoorn de Nationale Streetparade van Canadese en geallieerde veteranen op zondag 9 mei.

De parade, een initiatief van de Stichting Bevrijding ’45, start om 12.00 uur bij de Naald en gaat via de Loolaan en Kerklaan naar het Marktplein. Van daaruit rijden de veteranen door naar het Omnisport voor het Nationaal Liberation Festival. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet, Prof. mr. Pieter van Vollenhoven en Zijne Hoogheid Prins Floris en Hare Hoogheid Prinses Aimée zijn bij het Liberation Festival aanwezig.

Tijdens de parade — waar naar verwachting weer vele tienduizenden toeschouwers op af komen - worden de veteranen op open voertuigen van Keep Them Rolling vervoerd en begeleid door buitenlandse en Nederlandse muziekkorpsen.

Met het Liberation Festival tracht de organisatie een overgang te bewerkstelligen van een parade met (uitstervende) veteranen naar een feestelijke herdenking waarbij de jeugd in grote mate betrokken is. Aangezien verwacht mag worden dat het de laatste keer is dat de Canadese veteranen hier in Nederland komen, is het de opzet de “bevrijdingsfakkel” over te dragen aan de jeugd in de vorm van een festival. Het hoogtepunt van de middag zal zijn de ontvangst van de veteranen die om 14.30 uur de grote atletiekhal van Omnisport zullen betreden.

Tijdens het Nationaal Liberation Festival wordt op verschillende podia een gevarieerd programma gepresenteerd met muziek van onder andere Waylon en het Glenn Miller Orkest. De NOS zendt ’s avonds om 18.10 uur een uitgebreide samenvatting van de Streetparade en Liberation Festival uit.
Meer informatie over de bevrijdingsactiviteiten vindt u op www.apeldoornendeoorlog.nl
Provincie:
Tag(s):