donderdag, 10. juni 2010 - 11:22

“Rotterdam mocht willen, dat het ‘Meppel aan de Maas’ is

Meppel

Vorige week liet fractievoorzitter Arno Bonte van Groen Links in Rotterdam zich tijdens een hoorzitting uit over ‘Meppel aan de Maas’. Door de zware veiligheidsmaatregelen zou Rotterdam een stuk minder gezellig zijn geworden volgens Bonte, terwijl Rotterdam dé evenementenstad van Nederland wil zijn.

“Rotterdam mocht willen dat het ‘Meppel aan de Maas’ is. Meppel is eerder het Rotterdam van het noorden,” sluit burgemeester Jan Westmaas met een knipoog aan bij de uitspraak van Arno Bonte. Om de opmerking van Arno Bonte te pareren start Meppel een ludieke actie met een groot spandoek in de haven van Rotterdam en een speciale website: www.meppelaandemaas.nl, die donderdagmiddag in de lucht gaat.

Volgende week wordt het voltallige college van B&W, de gemeenteraad en vertegenwoordigers van het havenbedrijf van Rotterdam uitgenodigd om de komende zomer een evenement in Meppel mee te vieren. De Rotterdammers zullen worden opgehaald met de speciale Meppelbus en krijgen tijdens de busrit naar Meppel een presentatie over de Meppeler haven, waarna een bezoek aan de haven zal worden gebracht. Daarna kunnen de Rotterdammers lekker meefeesten in Meppel en worden weer met de Meppelbus naar Rotterdam teruggebracht. Rotterdammers die graag willen blijven kunnen er bijvoorbeeld zelf voor kiezen om nog een nachtje in Châteauhotel en restaurant De Havixhorst te blijven logeren. Een echte aanrader.

Burgemeester Jan Westmaas: “Ook Meppel heeft een aantal evenementen van formaat. Denk maar aan het Grachtenfestival van aanstaande weekeinde, de Donderdag Meppeldagen of het Prinsengrachtconcert met prominente musici. En wat te denken van het 10e internationale Poppenspel Festival Meppel. Er komen tienduizenden bezoekers op af. Er is één verschil met Rotterdam. Tijdens de evenementen in Meppel is het gewoon erg gezellig en zware veiligheidsmaatregelen zijn gewoonweg niet nodig. Dat zegt wat over het Meppeler woon- en leefklimaat.”

Jan Westmaas: “Eigenlijk zou je Meppel beter het Rotterdam van het noorden van het land kunnen noemen. Een stad van verbinding.” Meppel heeft de diepst in land gelegen zeehaven van Nederland. Er kunnen grote binnenvaartschepen aanmeren tot wel 3000 ton. Veel mensen weten dat niet. Tijdens een bezoek aan het havenbedrijf in Rotterdam, een paar jaar geleden, betoogde het Rotterdamse havenbedrijf dat de groei van de Rotterdamse haven samenhangt met de kwaliteit van grote inlandwaards gelegen havens. Van daaruit kunnen containers weer goedkoop met vrachtauto’s worden getransporteerd. Bij Meppel liggen twee snelwegen. Eén leidt naar het noorden van Nederland en de andere snelweg voert de containers naar Noord-Duitsland. Meppel is eigenlijk een soort verbindingscorridor tussen West-Nederland en het noorden. Het is niet voor niets dat gedeputeerde Vlietstra van de provincie Drenthe Meppel ziet als een soort Blue port en logistiek knooppunt. Tijdens een vergadering van Provinciale Staten werd onlangs de omgevingsvisie van de provincie vastgesteld en kreeg Meppel om die reden toch meer economische groeimogelijkheden dan eerder was voorgesteld. Daarnaast ziet de provincie de snelwegen bij Meppel als een ‘poort van het noorden.’ De A37 zal de komende tijd door de provincie om die reden speciaal in de etalage worden gezet.
Provincie:
Tag(s):