vrijdag, 12. februari 2010 - 21:19

SAR blijft vliegen

Het ziekenvervoer per helikopter van de Waddeneilanden naar de vaste wal is voor de lange termijn veiliggesteld. Staatssecretaris Jack de Vries van Defensie heeft Commissaris van de Koningin John Jorritsma vanmiddag laten weten dat de betrokken ministeries overeenstemming hebben bereikt over de financiering.

De heer Jorritsma is heel blij met het bereikte akkoord. Jaarlijks vliegen helikopters van de Search And Rescue-eenheid 160 maal met patiënten van de eilanden naar de vaste wal. Door vervanging van de helikopters dreigde het ziekenvervoer in de knel te komen.

Twee jaar geleden is een convenant opgesteld tussen rijk en provincie waarin gesteld is dat het ziekenvervoer ook in de toekomst kwalitatief minimaal op hetzelfde niveau blijft. Defensie wil de nieuwe NH-90 toestellen in 2012 in Den Helder stationeren. De bijna afgeschreven Augusta-toestellen staan nu in Leeuwarden. De vliegafstand neemt daardoor toe, maar daar tegenover staat dat in het convenant is afgesproken dat de nieuwe toestellen ook ’s nachts dienst gaan doen. De SAR-heli’s blijven noodhulp op zee verrichten.

Ondertekening van het convenant bleef uit doordat ministeries elkaar de rekening toeschoven. Volgens staatssecretaris De Vries is de knoop gisteren in Den Haag doorgehakt en is ondertekening van het convenant nu mogelijk.

,,Ik ben er heel blij mee. Het heeft lang geduurd en er begon wat irritatie te ontstaan, maar we zijn er nu uit’’, aldus de heer Jorritsma. Vorige week verwoordde de heer Jorritsma zijn irritatie in een brief aan staatssecretaris De Vries.
Provincie:
Tag(s):