zondag, 4. juli 2010 - 19:57

Snelle roeiboot doormidden na aanvaring met schip

Terwolde

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft zondag op de Gelderse IJssel bij Terwolde een aanvaring tussen een binnenvaartschip en een wedstrijdroeiboot, een twee zonder stuurman, onderzocht.

De twee roeiers raakten te water maar konden door anderen uit het water worden gehaald. De roeiboot met een nieuwwaarde van 10000 euro, was door midden gevaren.

Omstreeks 09.30 uur voer de twee zonder stuurman van een roeivereniging uit Deventer stroomafwaarts ter hoogte van een camping bij Terwolde. De roeiers zagen dat uit de tegenovergestelde richting een geladen binnenvaartschip naderde maar dat er op dat moment geen gevaar voor aanvaring was.

Even later zag de bemanning van het binnenvaartschip dat de roeiboot echter recht op hen af kwam. Ze gaven geluidsseinen op de scheepshoorn om de roeiboot te waarschuwen maar het was te laat. De roeiboot voer tegen het bakboordvoorschip van het binnenvaartschip.

De mannen uit Deventer en Steenderen raakten te water en kwamen pas enige tijd later, halverwege het grote schip, weer boven water. Een van de drenkelingen werd door een recreatievaartuig aan boord genomen en de tweede door collega-roeiers die achter de onfortuinlijke boot voeren. Behalve wat schaafwonden en bloeduitstortingen hadden de roeiers geen fysieke klachten. Ze waren wel behoorlijk aangeslagen door de aanvaring.

De Waterpolitie van het KLPD vermoedt dat de roeiers vergaten met de bocht naar rechts mee te roeien waardoor ze plotseling naar het midden van de rivier voeren en in aanvaring met het binnenvaartschip kwamen.
Provincie:
Tag(s):