dinsdag, 16. maart 2010 - 14:49 Update: 08-07-2014 1:05

Voetbalsucces direct verbonden met spelersverloop

Amsterdam

Recent onderzoek van VU-psychologen heeft aangetoond dat het succes in de voetbalcompetitie in grote mate samenhangt met het verloop van basisspelers in een team.

Naarmate het verloop minder is, dus de stabiliteit van de basis groter, is de kans op competitiesucces groter.

Mark van Vugt, hoogleraar sociale en organisatiepsychologie aan de Vrije Universiteit, analyseerde samen met zijn collega’s wedstrijden van onder meer negen seizoenen Premier League-voetbal in Engeland. De onderzoekers gaven elk team dat ze meenamen in hun analyse per jaar een stabiliteitsindex: een maat die bepaalt hoeveel spelers van een team aan het begin van het seizoen én vorig seizoen tot de basisspelerslijst behoren.

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat een team met een groot spelersverloop — een lage stabiliteitsindex - in de competitie minder hoog eindigt dan een team met weinig verloop; ze vonden daarnaast dat minder stabiele teams matiger doelsaldo’s hadden dan stabielere teams. Opmerkelijk was daarbij, dat deze resultaten onafhankelijk waren van de rijkdom van de club: rijke clubs die veel nieuwe getalenteerde spelers hadden gekocht, profiteerden daar nauwelijks van — ten gevolge van de lage stabiliteitsindex.

Mark van Vugt: ‘Een club haalt meer winst uit investering van energie in het smeden van een hechte spelersgroep dan investering van geld in telkens nieuwe spelers.’
Categorie:
Tag(s):