zaterdag, 3. april 2010 - 14:48

Volledige piratengroep ontwapend

Den Haag

Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. Tromp heeft vrijdag in totaal 12 piraten ontwapend. Zij maakten deel uit van 1 volledige piratengroep. Dat maakt defensie bekend.

De 2 aanvalskiffs en een moederskiff werden op een afstand van 16 nautische mijlen gedecteerd door het radarsysteem van het marinefregat. De Lynx-helikopter werd voor verder onderzoek ingezet en hierbij werden ladders in de skiffs opgemerkt. Ladders worden door piraten gebruikt om bij koopvaarders aan boord te komen. Vervolgens is de Tromp in volle vaart richting de skiffs gevaren.

Bootjes onderschept

Waarschuwingsschoten vanaf Hr. Ms. Tromp dwongen de beide aanvalskiffs tot stoppen. RHIBS (snelle motorboten), met aan boord eenheden van het Korps Mariniers, stelden de aanvalskiffs veilig. Daarna is ook de moederskiff onderschept. Onderzoek wees uit dat de ladders en andere verdachte materialen over boord zijn gegooid door de piraten.

De piraten zijn, volgens de richtlijnen van de Europese Unie, op de moederskiff geplaatst en richting de Somalische kust gestuurd. Er is voldoende voedsel en brandstof meegegeven om de Somalische kust te bereiken. De aanvalskiffs zijn conform de richtlijnen vernietigd door Hr. Ms. Tromp.
Provincie:
Tag(s):