dinsdag, 27. april 2010 - 21:32

WoldWerk ontwikkelt machine voor onderhoud puinwegen

Zuidwolde

De gemeente De Wolden heeft met WoldWerk in 2008 de prijs van de meeste innovatieve kleine gemeente gewonnen. Een innovatieve gemeente betekent innovatieve medewerkers. De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan een nieuwe machine voor onderhoud van puinwegen in samenwerking met mechanisatiebedrijf Beuving in Ruinen.

De machine draait nu ruim een week en het ziet er naar uit dat de verwachte besparingen daadwerkelijk worden gerealiseerd: minder draaiuren, minder aankoop granulaat en minder transportbewegingen. En een niet onbelangrijke bijkomstigheid voor de medewerkers: de machine doet het zware werk waardoor de lichamelijke belasting vermindert.

Wethouder Henk Lammers: “ WoldWerk zet zichzelf hiermee opnieuw op de kaart. Ik ben trots op de dynamiek van de medewerkers van WoldWerk. Eigen initiatief met zo’n zichtbaar succes - daar kan ik van genieten, zo moet het.”

De machine is ontwikkeld voor het onderhoud van puinwegen. Enkele jaren geleden ontstonden bij medewerker Harry van de Vegt de eerste ideeën voor deze machine. Hij was op zoek naar een machine waarmee je minder granulaat (gebroken puin) verbruikt en sneller en gemakkelijker kunt werken. De machine moest zowel geschikt zijn voor het repareren van een puinweg (gaten vullen) als groot onderhoud (opnieuw onder profiel brengen). Er werden verschillende constructieschetsen gemaakt en er kwamen allerlei varianten naar voren.

Met een gekozen concept, voorzien van een financieel kader en een aantal overige eisen, is de constructeur in het najaar van 2009 aan de slag gegaan. Onder het toeziend oog van Van de Vegt werd een werktuig gebouwd gebaseerd op de principes van onder andere een wegenschaaf en een asfaltmachine.

In februari 2010 was het zover. De nieuwe machine werd getest. De eerste testen waren erg bemoedigend en na nog enkele aanpassingen was de machine eind maart gebruiksklaar. Tijdens het testen op een puinweg te Armweide (Ruinen) blijkt al snel dat de machine erg gebruiksvriendelijk is en het concept werkt gewoon!!!

Een leuke opsteker voor WoldWerk en de constructeur is dat er voor deze innovatie al belangstelling is getoond vanuit het bedrijfsleven. Het lijkt erop dat Beuving een tweede machine mag bouwen voor een bekend slopersbedrijf uit Stuifzand.
Provincie:
Tag(s):