zondag, 25. september 2011 - 9:41 Update: 08-07-2014 0:56

Ajax en arbitrale blunder maken van FC Twente de morele winnaar

Amsterdam

(Elfvoetbal) Een herhaling van de bekerfinale en een herhaling van de kampioenswedstrijd in één. Hij stond voor zaterdag op het programma. Ajax - FC Twente.

Twee doelpunten bepaalden de eindstand. Miralem Sulejmani bracht de Amsterdam ArenA na tien minuten in extase, maar Luuk de Jong maakte laat gelijk.

Het beloofde een mooie avond te worden in Amsterdam. Twee kampioenswaardige ploegen tegenover elkaar, 132 dagen na D-Day, de dag waarop Ajax de felbegeerde derde ster in de wacht sleepte. Het verschil op de ranglijst bedroeg op voorhand slechts één punt en met die statistiek in het achterhoofd trok Derk Boerrigter in de tiende minuut middels een counter een enorme sprint, vanaf de middenlijn tot aan het zestienmetergebied van FC Twente. Eenmaal daar aangekomen, bediende de rappe buitenspeler de meegelopen Sulejmani, die van dichtbij bekwaam afrondde.

Niet veel later werd de 2-0 een feit. Tenminste, als de arbitrage in de Amsterdam ArenA niet zou hebben geblunderd. Een zuiver doelpunt van verdediger Jan Vertonghen werd ten onrechte afgekeurd door de grensrechter. Hij dacht dat de Belgische centrumverdediger buitenspel stond, maar zag een FC Twente-speler, die slechts een paar meter van de grensrechter verwijderd was, over het hoofd. Daardoor eindigde de eerste helft in 1-0.

De beginfase van de tweede helft werd gekenmerkt door een levensgrote kans van Denny Landzaat, maar Kenneth Vermeer keerde zijn inzet op wonderbaarlijke wijze.

In de laatste periode van de competitietopper kwam FC Twente terug in de wedstrijd en dat was merkbaar aan het Amsterdamse publiek, dat steeds zenuwachtiger begon te worden. En tot hun frustratie lukte het de Enschedeërs in de laatste vier minuten van de wedstrijd om op gelijke hoogte te komen. Peter Wisgerhof bediende de ongedekte De Jong, die profiteerde van onoplettendheid bij Toby Alderweireld en Gregory van der Wiel en eenvoudig binnenkopte.

Zo eindigde het vijfhonderdste duel in de trainerscarrière van Co Adriaanse in een 1-1 gelijkspel. Voor Ajax is er een einde gekomen aan een opvallende reeks. In de afgelopen vijftien competitiewedstrijden wisten de hoofdstedelingen steeds minimaal twee keer te scoren. Vandaag lukte dat dus niet.