vrijdag, 27. mei 2011 - 9:31

Hoofdletsel onderschat door wielrenners en mountainbikers

Utrecht

Jaarlijks behandelen ziekenhuizen in ons land 3.800 wielrenners en mountainbikers na een val met de fiets. Van hen moet ongeveer 20% behandeld worden voor hoofdletsel. Dit blijkt uit cijfers van Consument en Veiligheid.

Bijna een derde deel van de blessures aan het hoofd is hersenletsel, waarvan 4% zelfs zeer ernstig. Hoofd- en hersenletsels zijn blessures waarvan de slachtoffers vaak langdurig hinder ondervinden. Het kan leiden tot concentratieverlies, vermindering van geheugen, chronische hoofdpijn en geïrriteerdheid.

Helm verkleint kans op hoofdletsel
Het dragen van een helm is dan ook verplicht bij officiële wedstrijden en wordt aanbevolen bij toertochten. Een helm beschermt de schedel tegen een harde klap bij een val. De krachten die normaal direct op de schedel komen, worden door de helm verdeeld over een groter oppervlak. Dit zorgt er voor dat de impact op de schedel veel minder is dan zonder helm en verkleint daarmee de kans op (ernstig) hoofdletsel.

Het dragen van een helm is echter geen absolute garantie om hoofdletsel in alle omstandigheden te voorkomen. Want bij hoge snelheid onderuit gaan en bij frontale botsingen kan een helm onvoldoende bescherming geven.
Provincie:
Tag(s):