woensdag, 21. november 2012 - 20:10

Jongeren en hulpkrachten supermarkten eisen recht op toeslagen op

Utrecht

Vrijdag 23 november is de kick-off actie door jonge hulpkrachten in de supermarkten en FNV Bondgenoten.

De jongeren willen dat de supermarktwerkgevers zich houden aan de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). Deze oordeelde dat ook hulpkrachten - werknemers met contracten van minder dan 12 uur - recht hebben op de toeslagen voor bijzondere uren. De actie start om 16.00 uur bij het Albert Heijn-filiaal aan de Roelantdreef 41 te Utrecht en vormt de aftrap voor een grote najaarsactie tijdens en rond de feestdagen.

Rik Grutters, eerste onderhandelaar supermarkten bij FNV Bondgenoten: “Tijdens ons gesprek met de supermarktwerkgevers eind oktober legden zij het oordeel van de CGB gewoon naast zich neer. Sterker nog: ze opperden zelfs om alle avondtoeslagen maar af te schaffen omdat deze volgens hen niet meer van deze tijd zijn. De jonge hulpkrachten vinden dat het lang genoeg heeft geduurd en komen nu terecht op voor hun belangen.”

Tijdens de cao-onderhandelingen in 2010 en 2011 waren werkgevers niet bereid om het artikel over de toeslagen voor bijzondere uren in de cao aan te passen. Hierdoor konden de hulpkrachten geen aanspraak op de toeslagen maken. Op verzoek van FNV Bondgenoten onderzocht de CGB of het onderscheid tussen hulpkrachten en werknemers die meer dan 12 uur werken in strijd met de wet was. Op 6 augustus oordeelde de CGB dat hulpkrachten ook recht hebben op de toeslagen voor bijzondere uren omdat zij hetzelfde werk verrichten als werknemers met een contract voor 12 uur of meer. Het onderscheid op grond van arbeidsduur is dus in strijd met de wet.

De komende tijd gaan de hulpkrachten samen met FNV Bondgenoten veel supermarktwinkels bezoeken om hulpkrachten te informeren over hun rechten. Als de werkgevers in de supermarkten halsstarrig blijven weigeren, dan willen de hulpkrachten via de rechter hun rechtmatige loon opeisen.

De huidige cao in de supermarkten geldt voor circa 260.000 werknemers en loopt tot 1 april 2013. Van de circa 260.000 werknemers is 75 procent jonger dan 23 jaar. Zo’n 55 procent van de werknemers werkt op basis van een contract als hulpkracht. FNV Bondgenoten wil gewoon goed werk voor iedereen, dus ook gelijke arbeidsvoorwaarden voor gelijk werk.
Provincie:
Tag(s):