zaterdag, 15. december 2012 - 11:19

Koninklijke Erepenning voor Gemengd Koor Gieten

Gieten

Burgemeester Eric van Oosterhout van de gemeente Aa en Hunze heeft vrijdagavond de Koninklijke Erepenning uitgereikt aan het Gemengd Koor Gieten. Dit vond plaats tijdens de uitvoering van het Winterconcert in de Hervormde Kerk van Gieten. Het koor viert dit jaar zijn 100 jarig bestaan.

Het Gemengd Koor Gieten werd op 27 januari 1912 opgericht onder de naam “t Heidebloempje. Al vanaf het begin werden er jaarlijks uitvoeringen gegeven. Dat gebeurde destijds bij Hotel Braams in Gieten. Het Heidebloempje werd in 1997 omgedoopt tot Gemengd Koor Gieten. Het koor telt op dit moment ongeveer 40 leden in de leeftijdscategorie van 22 tot 65 jaar. Het koor wordt gedirigeerd door Sjors Dijkstra. Het repertoire is de laatste jaren enorm uitgebreid van musicals tot songfestivalnummers en evergreens.

Reeds in februari van dit jaar werd er al stilgestaan bij het 100-jarig jubileum van het koor middels het uitvoeren van een groot jubileumconcert in Gieten. Het kroonjaar 2012 wordt met het toekennen van de Koninklijke Erepenning op een mooie en feestelijke manier afgesloten.

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen en instellingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koningin heeft voor bijzondere verdiensten. De onderscheiding is in 1965 ingesteld door Koningin Juliana en is bedoeld voor verenigingen en stichtingen die minimaal 50 jaar of een veelvoud van 25 jaar daarvan bestaan. De Koninklijke Erepenning wordt ongeveer eens per twee jaar uitgereikt in Drenthe. De laatste keer was in Meppel, in 2010, aan een sportvereniging.
Provincie:
Tag(s):