donderdag, 6. september 2012 - 7:45

Provincie steunt vijf kleinschalige festivals

Utrecht

De provincie Utrecht gaat twee Amersfoortse en drie Utrechtse kleinschalige festivals financieel ondersteunen.

Amersfoort Jazz, Spoffin, het Internationaal Kamermuziek Festival, het Holland Animation Festival en het City2Cities Internationaal Literatuurfestival kunnen rekenen op een bijdrage van elk €20.000 per jaar in 2013 en 2014. Er dongen twaalf festivals mee. Met de bijdrage wil de provincie ruimte bieden voor vernieuwing.

De keuze voor deze festivals is gemaakt op aanbeveling van een deskundige, onafhankelijke adviescommissie. Alle ingezonden plannen hebben hoge kwaliteit, aldus de commissie. De geselecteerde festivals scoorden het best op de criteria (inter-)nationaal belang, publieksbereik en regionale worteling. Ook medefinanciering door de betreffende gemeente is een voorwaarde: daarom heeft de provincie het eerste oordeel van de lokale adviescommissies van Amersfoort en Utrecht afgewacht.

Diversiteit
Eerder dit jaar besloot de provincie al om vier grootschalige festivals te ondersteunen: het Nederlands Film Festival, Festival Oude Muziek, Tweetakt en SPRING. Samen met de vijf kleinere festivals draagt de provincie zo bij aan een evenwichtig en divers festivalaanbod in de regio. Gedeputeerde Mariette Pennarts: “Ik ben trots op de grote verscheidenheid, hoeveelheid en kwaliteit van de festivals in onze regio. De provincie wil met haar financiële steun meebouwen aan een blijvende basis voor gevestigde grote festivals, en nieuwkomers de kans geven zich verder te ontwikkelen en te groeien.” Naast de financiële bijdrage, stimuleert de provincie samenwerking tussen de festivals. Door gezamenlijk op te trekken in bijvoorbeeld marketing, kunnen de festivals meer bezoekers trekken.

Aantrekkelijke regio
Festivals en evenementen met een (inter)nationale betekenis bevorderen een gunstig vestigingsklimaat voor bewoners en bedrijven, en maken de regio aantrekkelijk voor bezoekers. In totaal stelt de provincie €750.000 per jaar beschikbaar voor de negen festivals.
Provincie:
Tag(s):