zaterdag, 15. september 2012 - 10:23

VEH: Banken berekenen hogere hypotheekrente dan nodig

Amersfoort

Nederlandse banken berekenen hun klanten een kwart meer hypotheekrente dan nodig. Dit laat de Eigen Huis Rentebarometer zien die Vereniging Eigen Huis in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA) introduceert.

De barometer toont maandelijks de gemiddelde overwinst die banken bovenop de gebruikelijke winstmarge aan hun klanten verdienen. De Rentebarometer gaat terug tot mei 2009 en maakt een einde aan de onduidelijkheid die al jaren bestaat over marges op hypotheekrente.

Consument betaalt fors voor extra winst banken
Sinds februari 2011 is de extra winstopslag die banken de consumenten rekenen fors gestegen. Zo zou de gemiddelde hypotheekrente van 4,7 procent bij 10 jaar rentevaste hypotheken eigenlijk 3,7 procent moeten zijn. Die laatste rente komt ook meer overeen met de hypotheekrente in ons omringende landen. Door de extra winstmarge voor banken betaalt een huiseigenaar met een hypotheek van 250.000 euro ruim 200 euro bruto per maand meer en wordt het moeilijker gemaakt om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Een starter kan door deze hogere rente al snel enkele tienduizenden euro's minder lenen.

Petitie
Vereniging Eigen Huis vindt deze situatie onacceptabel en dringt er bij de politiek en de NMa nadrukkelijk op aan om in te grijpen. Iedereen die protest wil aantekenen tegen de hoge winstmarges op hypotheken kan de petitie tekenen op eigenhuis.nl
Provincie:
Tag(s):