zaterdag, 6. april 2013 - 10:39 Update: 03-07-2014 1:00

ABN Amro en ING worden genoemd op database over belastingonduikers

ABN Amro en ING worden genoemd op database over belastingonduikers
Foto: Archief FBF.nl

Uit onderzoek van dagblad Trouw en van het Internationaal Consortium of Investigative Journalists in Washington blijkt dat de Nederlandse banken ABN Amro en ING voorkomen op een gelekte lijst van mensen en bedrijven met geld op geheime rekeningen in belastingparadijzen, ook wel 'offshore-leaks' genoemd.

Dit schrijft Trouw zaterdag. De krant heeft inzage gehad in de gelekte documenten.

De banken hebben voor klanten tientallen vennootschappen geregistreerd op onder meer de Britse Maagdeneilanden, de Cock-eilanden en het Maleisische eiland Labuan. Op deze wijze worden hogere belastingen in het land van herkomtst ontlopen. Afgelopen donderdag werd al bekend dat onderzoeksjournalisten uit 40 landen maanden aan een lijst hebben gewerkt waarop ruim honderdduizend offshore-bedrijven staan met geld op geheime buitenlandse rekeningen. Die lijst werd samengesteld op basis van gelekte gegevens van twee trustkantoren. Journalisten van Trouw deden vanuit Nederland mee. Nu maakt de krant meer details bekend over de manier waarop die offshore-bedrijven zijn opgezet. Aan Trouw laten ABN Amro en ING weten dat zij nooit hebben meegewerkt aan belastingontduiking. Volgens ABN Amro voldoen de vennootschappen altijd aan lokale en internationale wetgeving.

Vrijdagavond waren de twee journalisten van dagblad Trouw, die onderzoek deden naar de zaak, bij Pauw en Witteman. Zij lieten weten dat zij niet hebben kunnen vaststellen dat ABN Amro en ING iets strafbaars hebben gedaan, maar een van hen noemde de handelswijze van de banken wel 'ethisch problematisch'.

Categorie: