maandag, 29. april 2013 - 15:30 Update: 03-07-2014 0:58

Bedreiger Leidse school in vrijheid gesteld

Foto van brijgelaten gevangene | Archief EHF
Leiden

De inbewaringstelling van de 18-jarige verdachte van het bedreigen van scholen in Leiden, is maandag door de rechter-commissaris geschorst. Dit meldt de politie maandag.

Dit betekent dat hij niet langer vast hoeft te zitten. Wel blijft hij verdachte in deze zaak en moet hij te zijner tijd voor de rechter verschijnen. Wanneer dit zal zijn is nog niet bekend. Het onderzoek naar deze zaak wordt voortgezet. 

De verdachte heeft in zijn verhoor aangegeven dat hij betrokken is geweest bij het plaatsen van het dreigbericht op internet. De intentie om het dreigement uit te voeren is er nooit geweest.

Geen dreiging meer
Het OM en de politie gaan er op basis van deze verklaring en andere onderzoeksresultaten vanuit dat geen sprake meer is van een dreiging richting de Leidse scholen.

Paspoort inleveren
De officier van justitie zal geen beroep instellen tegen de beslissing van de rechter-commissaris. Aan de rechter-commissaris heeft de officier van justitie gevraagd de schorsende voorwaarde op te nemen dat de verdachte zijn paspoort moet inleveren, zodat hij niet terug kan gaan naar Costa Rica. De rechter-commissaris heeft deze voorwaarde voor de schorsing inderdaad opgenomen.

Onderzoek psycholoog
Ook moet de verdachte bij zijn ouders verblijven, meewerken met de reclassering en zich laten onderzoeken door een psycholoog.

‘Een belangrijke reden om geen beroep in te stellen tegen de beslissing van de rechter-commissaris is dat de verdachte niet eerder is veroordeeld door de rechter’, aldus de politie.