dinsdag, 11. juni 2013 - 16:18 Update: 03-07-2014 0:56

Buurtmoeder krijgt vijftien jaar cel voor moord

Foto van rechtbank Parnassusweg | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

'Buurtmoeder' Joyce B. en medeverdachte Duncan R. krijgen vijftien jaar celstraf voor het medeplegen van de moord op Robbie S. Twee andere verdachten zijn vrijgesproken.

Robbie S. werd vorig jaar dood aangetroffen in de woning van 'buurtmoeder' Joyce B. in de Pretoriusstraat in Amsterdam. Volgens het sectierapport was er sprake van acht scherprandige klievingen op het hoofd, alle bij leven opgelopen. Er zat een vuilniszak om het hoofd van het slachtoffer, met een verlengsnoer om de hals gebonden. Op de kleding van het slachtoffer zijn DNA-sporen gevonden die matchen met het profiel van Joyce B., waarvoor B. geen enkele aannemelijke verklaring heeft gegeven. 

Joyce B. heeft verklaard dat zij heeft gezien dat medepleger Duncan R. het slachtoffer met een hamer op het hoofd sloeg. De verklaring van R. dat hij pas om half zeven in de woning kwam, en toen een persoon met een vuilniszak om het hoofd gewikkeld in een vloerkleed zag liggen, is niet geloofwaardig. Het door hem opgegeven alibi, inhoudende dat hij bij een drugsopvang was, bleek vals. Verder zijn op de sokken van het slachtoffer DNA-sporen aangetroffen die matchen met het profiel van verdachte R en die volgens het NFI wijzen op het feit dat het slachtoffer door verdachte R versleept zou zijn.

De rechtbank is van oordeel dat beide verdachten zo nauw en bewust met elkaar hebben samengewerkt, dat sprake is van medeplegen. Dat niet duidelijk is geworden wie van de verdachten uiteindelijk de fatale verwondingen heeft toegebracht, doet aan dit oordeel niets af. Uit de aard en de hoeveelheid van de toegebrachte letsels moet worden aangenomen dat de handelingen van de verdachten geruime tijd (minstens een half uur) in beslag hebben genomen.

 

Provincie: