woensdag, 1. mei 2013 - 15:10 Update: 03-07-2014 0:58

Gebrekkige hygiëne en ongekoelde etenswaren op Koninginnedag

Foto van hamburger Koninginnedag | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben ook de afgelopen Koninginnenacht en Koninginnedag bij veel straatverkopers voedsel aangetroffen dat niet in orde was.

Over heel het land zijn 325 inspecties uitgevoerd bij oranjemarkten en evenementen. De controles waren vooral gericht op de niet-professionele voedselbereiders. Bij de gecontroleerde koks bleek bij ruim een derde (114 gevallen) de zaken niet op orde. Er werd geconstateerd dat de hygiëne gebrekkig was en dat vlees bij veel te hoge temperaturen bewaard werd; bijvoorbeeld bij kipkluifjes, bami en shoarmavlees.

In 90 gevallen konden de inspecteurs de zaak afdoen met een schriftelijke waarschuwing. Voor 24 ernstige overtredingen zijn boetes uitgeschreven die konden oplopen tot honderden euro’s. Het voedsel dat een risico voor de volksgezondheid vormde is onklaar gemaakt of onder toezicht van de inspecteurs weggegooid.

De controles vonden plaats in het hele land, waaronder de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. 

 
Provincie:
Tag(s):