zaterdag, 18. mei 2013 - 10:49 Update: 03-07-2014 0:57

Houdt minister Schippers Tweede Kamer voor de gek?

Foto ministers Schippers | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

De Kamer heeft van minister Schippers (Volksgezondheid) een andere versie van het zorgfrauderapport gekregen dan de versie die RTL Nieuws eerder in bezit kreeg, zo liet RTL Nieuws vrijdagavond weten.

Een van de conclusies die in de versie van de Tweede Kamer ontbreekt, is de conclusie dat zorgverzekeraars en ziekenhuis/artsen de neiging hebben om kosten af te wentelen op de belastingbetaler, premiebetaler of de omvang van het verzekerd pakket. Een andere conclusie die ontbreekt is de conclusie dat de controle van declaraties wordt gezien als kostenpost, terwijl controle tegen redelijke kosten er juist op gericht is te voorkomen dat er geld uit het systeem weglekt. En een derde ontbrekende conclusie in dit rapport aan de Kamer is de conclusie dat artsen en ziekenhuizen in de praktijk weinig aandacht hebben voor de juistheid en rechtmatigheid van declaraties.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zegt tegen RTL Nieuws hierover: "Er is geen eindrapport. Een kenmerk van concepten is juist dat die van elkaar verschillen. Vandaar dat het de gewoonte is om alleen eindrapporten te publiceren." Maar waarom juist deze passages zijn weggelaten kon de woordvoerder niet zeggen.

Renske Leijten, Tweede Kamerlid voor de SP, laat weten dat ze hier geen genoegen mee neemt. "Ik wil nu van de minister duidelijk weten in wiens belang het is om deze analyse weg te laten. Van een minister moet je verwachten dat ze opkomt voor de premiebetaler."

Minister Schippers heeft de Tweede Kamer een versie van het zorgfrauderapport gestuurd die van juni 2012 is en die drie maanden later werd opgesteld dan de versie die RTL Nieuws in handen heeft.

 

Provincie:
Tag(s):