woensdag, 26. juni 2013 - 13:12 Update: 03-07-2014 0:55

OM niet ontvankelijk in zaak rond dood baby

Foto van officier en rechter rechtbank | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Arnhem

De rechtbank Gelderland heeft woensdag het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk verklaard in de vervolging van twee verdachten, die verantwoordelijk zouden zijn geweest voor de dood van hun acht maanden oude kind. Dit meldt de rechtbank Arnhem woensdag.

Processtuk sectierapport bewust onthouden
Hoewel het definitieve sectierapport al enige maanden gereed was, is de kennisneming van dit rapport aan de verdachten bewust onthouden. De verdediging had wel om het rapport verzocht. Bovendien onttrok het OM die beslissing ook bewust aan rechterlijke controle, door op het verzoek van de verdediging niet te reageren. 

Misleiding door OM 
De rechtbank verwijt het OM onjuist te hebben gehandeld door te stellen dat het definitieve sectierapport pas dan gereed was gekomen, terwijl dit al maanden eerder het geval was. Door te stellen dat het in het belang van verdachten was dat de inhoud van het rapport in een voor hen vertrouwde omgeving zou worden besproken, in de aanwezigheid van haar ouders.

Dit terwijl de eigenlijke reden om het rapport juist in de woning te bespreken was, om op die manier 
informatie tegen verdachten te vergaren. De politie had, met toestemming van officier van justitie en rechter commissaris,  kort daarvoor afluisterapparatuur geplaatst in de hoop dat de verdachten en de familie over de oorzaak van de gewelddadige dood van het kind zouden spreken in een zogenaamd veilige omgeving. 

Verder waren gesprekken met geheimhouders niet op tijd vernietigd en was medische informatie over de vrouw en de man onrechtmatig opgevraagd. Voor de rechtbank lag het zwaartepunt echter bij de misleiding van verdachten rond het plaatsen van de afluisterapparatuur in combinatie met het bewust achterhouden van het definitieve sectierapport.

OM niet ontvankelijk
Dat alles vond de rechtbank zo strijdig met een eerlijk proces dat het openbaar ministerie niet ontvankelijk werd verklaard. 

Provincie: