dinsdag, 15. oktober 2013 - 22:16 Update: 03-07-2014 0:50

Oranje wint met 2-0 van Turkije

Foto van Oranje supporters | Archief EHF

(Elfvoetbal) Turkije zien we niet terug op het WK van 2014 in Brazilië.

De Turken gingen dinsdagavond met 0-2 onderuit tegen het Nederlands elftal, terwijl concurrent Roemenië in eigen huis met 2-0 wist te winnen van Estland. De overige wedstrijd in Groep D, tussen Hongarije en Andorra, werd gewonnen door de Hongaren.

Het elftal van bondscoach Louis van Gaal was duidelijk niet onder de indruk van de Turkse heksenketel en kreeg al vroeg in de wedstrijd een paar kleine kansjes. Ook de thuisclub kreeg mogelijkheden tot scoren. Na acht minuten gespeeld te hebben vloog een vrije trap van Arjen Robben in het doel. De bal draaide naar binnen, maar werd door niemand aangeraakt, waardoor de bezoekers op voorsprong kwamen.

De Turken kregen te horen dat Roemenië ondertussen op een 1-0 voorsprong was gekomen en dus moesten ze in eigen huis zien af te rekenen met Nederland. Het kreeg vele mogelijkheden en ook de corners waren amper bij te houden, maar het wist de bal maar niet tussen de palen te krijgen. Na één minuut gespeeld te hebben in de tweede helft kwam Oranje zelfs op een 0-2 voorsprong. Uitgerekend Galatasaray-speler Wesley Sneijder wist op aangeven van Fenerbahçe-aanvaller Dirk Kuyt tot scoren te komen.

Ook in het vervolg van de tweede helft zette Turkije nog wel aan, maar het kreeg ook in de gaten dat het niet opgewassen was tegen het Nederlands elftal. Dit kwam mede door doelman Jasper Cillessen, die aardig wat ballen uit zijn doel wist te houden. Door de nederlaag eindigen de Turken uiteindelijk als vierde in de groep, achter Hongarije en Roemenië. Nederland had zich al geplaatst voor het WK in Brazilië.