dinsdag, 25. juni 2013 - 13:55 Update: 03-07-2014 0:55

Pedolokker inzetten maakt strafzaak stuk

Foto van hamer rechtbank | sxc
Foto: fbf archief
Den Haag

Het Gerechtshof Den Haag heeft op een 38-jarige man buiten vervolging gesteld, die ervan werd verdacht zich schuldig gemaakt te hebben aan het zoeken van seksueel contact met een kind via internet. Het Haagse hof heeft zich hierbij over de principiële vraag moeten buigen, of de inzet van een meerderjarige ‘pedolokker’ volgens de wet toelaatbaar is. De man had bezwaar gemaakt tegen de dagvaarding in eerste aanleg.

De verdenking hield in dat de man via een website en een chatbox aan een jongen, van wie hij meende dat hij dertien jaar oud was, een ontmoeting zou hebben voorgesteld met de bedoeling ontuchtige handelingen met die jongen te plegen. De verdachte zou die jongen onder meer seksueel getinte berichten hebben verzonden en hem hebben gevraagd (tegen betaling van een geldbedrag) naar een bepaalde plaats te komen voor een ontmoeting.

In werkelijkheid heeft de verdachte geen contact gehad met een jongen van dertien jaar, maar met een opsporingsambtenaar, een meerderjarige persoon, ook wel aangeduid als ‘pedolokker’. Toen de verdachte op de aan de vermoede minderjarige jongen voorgestelde locatie aankwam, is hij aangehouden. 

Omdat het 'slachtoffer' boven de 18 jaar is, kan met volgens het gerechtshof niet spreken over 'grooming', dit ondanks dat de verdachte niet wist dat het eigenlijk om een 'pedolokker' ging. Daarom is het hof van oordeel dat in een zaak als de onderhavige niet zal kunnen worden bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan ‘grooming’, zodat de verdachte buitenvervolging gesteld is. De raadkamer van het gerechtshof volgt hiermee de beslissing van de rechtbank.

Provincie: