donderdag, 20. juni 2013 - 0:17 Update: 03-07-2014 0:56

Recordaantal vluchtelingen Geen bezuiniging op noodhulp

foto van vluchtelingenkamp | Stichting Vluchteling
Foto: Stichting Vluchteling
foto van vluchtelingenkamp | Stichting Vluchteling
Foto: Stichting Vluchteling
Den Haag

Uit een rapport van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR blijkt dat wereldwijd een recordaantal mensen op de vlucht is. Sinds 1994 is hun aantal niet zo hoog geweest. Volgens minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) onderstreept dit verontrustende gegeven het belang van humanitaire hulpverlening.

‘Deze mensen hebben huis en haard verlaten voor een ongewisse vlucht en zijn veelal compleet afhankelijk van hulporganisaties om te overleven. Voedsel, water, onderdak, basale zorg, het is allemaal keihard nodig. Bijna de helft van alle vluchtelingen zijn kinderen. Daar mogen we niet van wegkijken en daarom bezuinig ik niet op noodhulp’, aldus de minister.

Het UNHCR-rapport laat zien dat eind 2012 meer dan 45,5 miljoen mensen zich in een vluchtsituatie bevonden, in vergelijking met 42,5 miljoen eind 2011. Daaronder vallen 15,4 miljoen vluchtelingen, 937.000 asielzoekers en 28,8 miljoen mensen die op de vlucht zijn in eigen land (ontheemden). De grote meerderheid (81%) van hen bevindt zich in ontwikkelingslanden als Pakistan en Ethiopië.

Oorlog blijft de voornaamste oorzaak. Ruim 55 procent van de vluchtelingen in UNHCR’s rapport komen uit vijf door oorlog getroffen landen, namelijk Afghanistan, Somalië, Irak, Syrië and Soedan. Het rapport brengt ook nieuwe vluchtbewegingen in kaart, zoals van Mali naar de Democratische Republiek Congo en van Soedan naar Zuid- Soedan en Ethiopië.

In 2012 gaf de Nederlandse regering 258 miljoen euro uit aan humanitair hulpverlening. UNHCR kreeg 103 miljoen euro. De VN-Vluchtelingenorganisatie biedt vluchtelingen noodhulp en zoekt naar duurzame oplossingen voor hun benarde situatie. Vandaag is Wereld Vluchtelingendag.