dinsdag, 2. juli 2013 - 15:38 Update: 03-07-2014 0:55

Vissershaven Lauwersoog krijgt garnalencentrum en langere kade

Foto van garnalen | SXC
Foto: SXC

Met een modern en duurzaam garnalencentrum en een langere kade wordt de vissershaven van Lauwersoog klaargemaakt voor de toekomst. Vanwege het provinciale actieprogramma Leefbaarheid, Werk & Energie wordt de bouw van het garnalencentrum en het verlengen van de kade versneld uitgevoerd.

De gemeente De Marne krijgt twee projectsubsidies van in totaal 65.000,- euro om de projecten uit te voeren. Verder reserveert de provincie Groningen een bedrag van 4 miljoen euro voor de kadeverlenging. Uiterlijk 1 mei 2014 starten de werkzaamheden van beide projecten

Het moderne en duurzame garnalencentrum komt in het oostelijke deel van de haven. In het garnalencentrum worden garnalen gepeld, verpakt en vervolgens verkocht. Het pellen gebeurt met een machine en daarin schuilt het innovatieve karakter. Nu nog worden de garnalen in Marokko gepeld. Het garnalencentrum kan straks – voor het eerst op grote schaal – een dagvers product in de markt zetten. Om de productieketen verder te optimaliseren wordt nog gezocht naar een waardevolle toepassing voor het afval.

 

Provincie: