donderdag, 25. april 2013 - 10:52 Update: 03-07-2014 0:59

Wachttijd spooroverwegen wordt verkort

foto van ProRail overwegen | ProRail
Foto: fbf
Helmond

Medewerkers van ProRail hebben vanochtend ‘slagboomtaartjes’ uitgedeeld aan wachtende automobilisten bij de overweg op de Hoofdstraat in Helmond. Het is onderdeel van de nieuwe campagne ‘sta even stil bij de spoorboom’ die vanochtend van start is gegaan.

Na een succesvolle pilot in Helmond, Deurne en Vught wil ProRail de wachttijd bij 125 overwegen in Nederland verkorten.

Wachttijd overwegen verkorten
Ongeduld en roekeloosheid onder weggebruikers zijn de belangrijkste oorzaken van ongevallen op overwegen. ProRail bekijkt daarom of de wachttijd bij overwegen korter kan. Uit een succesvolle pilot in Helmond, Deurne en Vught blijkt dat de dichtligtijd van overwegen in deze plaatsen met 15 tot 40 seconden kan worden teruggebracht. Per overweg is het maatwerk. Er valt winst te behalen door seinen anders te plaatsen, kleine aanpassingen in de dienstregeling te doen of vertrekprocedures van treinen te versnellen. Komende periode trekt ProRail een miljoen euro uit om voor ongeveer 125 overwegen in Nederland de dichtligtijden te onderzoeken en waar mogelijk aan te passen.

Ongevallen
Het aantal ongevallen op overwegen is in 2012 gedaald. De gevolgen van de aanrijdingen zijn wel ernstiger. In 2012 waren er 38 aanrijdingen op overwegen, tegenover 42 aanrijdingen in 2011. Het aantal dodelijke ongevallen in 2012 staat op 14 en was in 2011 9. In 2013 waren er al 9 aanrijdingen op overwegen waarvan 5 met een dodelijke afloop.

Campagne
Uiteindelijk is het gedrag van de weggebruiker bepalend voor de veiligheid. ProRail lanceert jaarlijks een nieuwe campagne om weggebruikers op het gevaar van roekeloos gedrag te wijzen. Dit jaar gaat de nieuwe campagne 'sta stil bij de oveweg' op 25 april van start. Via radiospotjes, ludieke acties bij overwegen en advertenties op internet wordt opnieuw aandacht gevraagd voor het onderwerp.

Provincie:
Tag(s):